Ferenc pápa figuráját leplezte le elsőként a budapesti Madame Tussauds panoptikum

Forrás: turizmus.com

 2023. április 29. 09:47

A pápa személye és magyarországi látogatása előtt tisztelegve a Madame Tussauds Budapest felfedte első figuráját, amely Ferenc pápát ábrázolja.

A Madame Tussauds Budapest hamarosan megnyitja kapuit a nagyközönség előtt 51 figurával, köztük 17 magyar személyiség élethű viaszmásával. A figurák kiléte szigorúan titkos, azonban most az elsőről lehullott a lepel: Ferenc pápát ábrázolja.

A jelenlegi egyházfőről ez a második Madame Tussauds-féle ábrázolás, az eddigi egyetlen figurát 2015-ben leplezték le New Yorkban. Az amerikai metropoliszban is a pápai vizit előtt tisztelegve mutatták be az alkotást.

Ferenc pápa viaszmása

Fotó: Madame Tussauds Budapest

A közönség egyelőre a pápa élethű figurájának csak néhány részletét láthatja a közreadott hivatalos felvételeken, azonban a megnyitó után bárki „találkozhat”, sőt közös fotót is készíthet vele.

Mint minden Madame Tussauds-nál, a budapesti helyszínen is tematikus terek lesznek. Ferenc pápa viaszmása a „Világ vezetői” termében várja majd az érdeklődőket egy részletgazdag installáció előtt, amelyen hazai mesteremberek tucatjai dolgoztak az épületszobrászoktól kezdve a díszműbádogosokig – tájékoztatta lapunkat az intézmény.

Mint írták, a budapesti figura megalkotása során nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a pápa tekintetét, gesztusait, testtartását, valamint ruháját is hitelesen adják vissza. Ferenc pápa ruházatát és ékszereit az egyházi viseletek szakértői állították össze.A Madame Tussauds-nál minden figurán nagyjából 25 világszerte elismert művész dolgozik a London melletti műhelyben és egy-egy alkotás elkészítése átlagosan három hónapot vesz igénybe.Az angliai műhelyből szállítják a figurákat a világ minden pontjára – írták.

A hajszálakat egyenként helyezik fel, ez a folyamat önmagában hat hétig tart. A figurákat kézzel festik, az alaprétegre további rétegeket húznak fel, a fej és a test festése átlagosan 5-5 napnyi munkát jelent. A szemeket egy specialista készíti akrilból, kihasználva az anyag természetes csillogását. Felhelyezés előtt vazelinnel kezelik, lecsiszolják és fényesítik is a szemeket. Minden mozzanat egyedi, így nincs két egyforma tekintet – emelte ki közleményében a panoptikum, amely a honlapján elérhető információ szerint 2023 első félévében nyitja meg kapuit Budapesten, az V. kerületi Dorottya utcában.