Ferenc pápa fizeti a fogyatékkal élők strandolását

Forrás: MTI

 2017. május 09. 15:42

Ferenc pápa jóvoltából strandolhatnak idén a fogyatékkal élők a római tengerparton, a katolikus egyházfő kifizette ugyanis a térség egyetlen akadálymentesített strandjának bérleti díját erre az évre.

Lazio tartományban a Rómától mindössze 15 kilométerre fekvő Focene tengerpartján működik La Madonnina néven az egyetlen olyan strand, ahol akadályok nélkül lehet eljutni a vízig. Műanyagpallók, rámpák vezetnek a parkolótól a napernyőkig, speciális guruló strandszékekben lehet eljutni a vízig. Önkéntesek kísérik és segítik a fogyatékkal élőket a strand egész területén.

A strand üzemeltetése azonban sokba kerül, és a Gonzága Szent Lajos – A Szeretet Műve elnevezésű egyesület időnként küszködve tartja fönn ezt a partszakaszt, amelyet ők tisztítottak meg a szeméttől, hogy azok is élvezhessék, akik máshol nem tudnának strandolni. A környékbeliek által speciális strandnak nevezett fürdőhely 2012-ben létesült. Bárki látogathatja, a vendégek 90 százalékának nincsenek is mozgásszervi problémái, az általuk kifizetett belépődíjat visszaforgatják a projektbe. Az akadálymentes strandon az Olasz Paralimpiai Úszószövetség orvosi ellátást biztosít a fürdőzőknek, szakorvosok és erre kiképzett úszómesterek várják a mozgássérülteket.

A fogyatékosok számára kialakított strand

Fotó: unitalsiromanalaziale.it

"A szombat-vasárnapi belépőjegyekből képtelenség előteremteni a működtetési költségeket, a bérleti díjat, a karbantartást, az akadálymentesítő pallók felújítását. De most a pápa ajándékával szorongás nélkül állunk a szezonnyitás előtt, a bérleti díj egy évre rendezve van" – idézi a Vatikáni Rádió Massimo Consolaro focenei plébánost, a strand ötletgazdáját és felelősét.