Kiderült, mikor folytatódik a Fertő tavi öko- és szabadidőpark fejlesztése

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. november 08. 19:43

Az előkészítési munkálatok után október 24-én megjelent a közbeszerzési felhívás a Fertő tavi öko- és szabadidőpark fejlesztéséről – jelentette be az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Ágh Péter kiemelte, a fejlesztés magyar költségvetési forrásból valósul meg, és összhangban lesz a tájra és a magyar építészet alapelveire vonatkozó előírásokkal. A fejlesztésnek a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjainak figyelembevételével kell megvalósulnia, a táj jellegébe illeszkedve.

A fejlesztés célja az is, hogy a területen korábban jelen lévő funkciók a jövőben korszerűbb minőségben szolgálhassák az emberek kikapcsolódását, így megújul a strand a kiszolgáló létesítményekkel együtt, megújul a kikötő és kialakítanak egy zöld parkot is.Ágh Péter bízik benne, hogy a fejlesztés révén a partszakaszon olyan terület jön létre, amely hozzájárul a turizmus erősödéséhez, és azt mondta, a minisztériumban azon dolgoznak, hogy a ma még "torzó" beruházások lépésről lépésre megvalósulhassanak.

A fejlesztés során a Fertő-tavi kikötő is megújulna

Fotó: Farkas Ciprián / Facebook

 

Nyul Zoltán, az ÉKM magasépítésért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a Fertő tavi beruházásnál párhuzamosan zajlik két folyamat: az első az északi kikötő ideiglenes megnyitásának előkészítése. A második a tervezési, kivitelezési közbeszerzési eljárás végigvitele, annak a tervező-kivitelezőnek a kiválasztása, aki 30 hónapos átfutási határidővel vállalja a szükséges műszaki tartalmak megvalósítását. Azzal számolnak, hogy decemberig beérkeznek az ajánlatok, 2024 első fél évében pedig a szerződést megkötve megindulhatnak a tervezési, majd a kivitelezési munkák.Kiemelte, hogy a fejlesztés ütemezetten, visszafogottan, a környezetbe illeszkedően a lehető legtöbb zöldelemmel valósul meg.

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere hangsúlyozta, a cél továbbra is az, hogy az emberek a magyar oldalon is olyan színvonalon élvezhessék a tó adottságait, mint az osztrák oldalon.