Budapesti fesztivál a mangalica jegyében

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2020. január 30. 15:12

Országosan 40., Budapesten 13. alkalommal rendeznek mangalicafesztivált február elején. Az elmúlt évtizedekben a rendezvény felnőtt, népszerűsége a mangalica termékekével párhuzamosan emelkedett.

A budapesti rendezvény otthona hosszú évek óta a Szabadság tér. Idén február 7. és 9. között látogatható ingyenesen a fesztivál, amelyen az érdeklődők közvetlenül találkozhatnak az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel és őstermelőkkel.

Csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült áru lehet jelen a rendezvényen: a szakmai felügyeletet az egyesület garantálja.„A helyszín és a koncepció nem változott” – hangsúlyozta Tóth Péter, az egyesület elnöke a Divin Porcello sonkabárban tartott sajtótájékoztatón. Az évek folyamán a fesztivál emelte a magyar mangalica készítmények népszerűségét, és közvetve a minőségét is.

A sajtótájékoztatót tartották (balról jobbra): Vajda Pierre író, gasztroesztéta, Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke és Varju Viktor kreatív séf

Fotó: Czerkl Gábor

Ma már nincs olyan, magára valamit is adó fine dining étterem, ahol ne szerepelne az étlapon például mangalicasonka. A megnövekedett turistaforgalom révén nemzetközi szinten is emelkedik ezen termékek népszerűsége, és növekszik az export is.

A kiállító tenyésztők és termékforgalmazók a néhány kocás családi gazdaságtól a legnagyobb húsipari vállalkozásokig idén is egységes megjelenéssel, azonos méretű faházakban árusítanak.A szervezők a hazai kistermelőket (sajt-, házi lekvár-szörp-, méz-, olaj- és fűszerkészítők) is bevonták a kiállítók körébe. A magyar kézművesek és iparművészek is mindig lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.A mangalica felhasználhatóságának sokszínűségét a helyben sült egész malactól, a klasszikus disznótoros ételek mellett, street food ételekben, azaz könnyen, gyorsan, akár kézből fogyasztható falatok formájában is megtapasztalhatják a vendégek.

Ez mind megkóstolható a fesztiválon

Fotó: Varioevent

Az attrakciók között első helyen a sonkák, kolbászok, májasok, szalonnák ínycsiklandó vásárlási lehetősége áll, de az is izgalmas, hogy helyben készült friss tepertőt vagy éppen mangalicazsírban pattogatott kukoricát lehet kóstolni.

Idén is lesz ingyenes főzőverseny, és megmérettetik a mangalicatermékek minősége is. Finom pálinkák és borok csiholnak jó étvágyat a falatokhoz, és nem hiányoznak a vásári komédiák, különféle színpadi produkciók,  gasztrobemutatók sem.

Mindenki kíváncsi az élőállat-kiállításra

Fotó: Varioevent

A rendezvény egyik legnépszerűbb pontjának idén is az élőállat-kiállítás ígérkezik, ahol ideiglenesen felépített karámokba költözik immáron mind a négy mangalicafajtából néhány példány, valamint egy anyakoca malacokkal.