Fesztivál a reneszánsz jegyében Pécs belvárosában

 2014. augusztus 11. 13:42

Leonardo Kolosszusa körüli reneszánsz körtánccal indul a III. Déli Kapu Folklórfesztivál a pécsi Széchenyi téren, augusztus 17-én. Az augusztus 20-ig tartó programsorozaton a régió tánccsoportjai mellett külföldi vendégek is fellépnek.

A „Leonardo, a reneszánsz zseni" című kiállításhoz kapcsolódóan idén a reneszánsz jegyében szervezik a III. Déli Kapu Folklórfesztivált, Pécsett. A négynapos rendezvényt augusztus 17-én, 18:30-kor reneszánsz felvezető mulatság nyitja a Széchenyi téren elhelyezett Kolosszus körül. A reneszánsz körtáncot követően a menet felvonul a varázslatos hangulatú Dóm tér felé, amely a fesztivál napi programjainak ad helyet.

 

A négynapos programsorozaton ismét lehetőséget kapnak a régió folklóréletének szereplői: fellép a siófoki Balaton Táncegyüttes, a Lelle Néptáncegyüttes, Tolnából a Bátai „Sárköz" Néptáncegyüttes, a Szigetvári Néptánc Kör, valamint a horvátországi Szentlászlóról érkező magyar tánccsoport. A magyarok mellett fellépnek olasz és török csoportok, valamint bemutatkoznak Litvániából, Szerbiából és Makedóniából érkező tánccsapatok is. A Déli Kapu Nemzetközi Folklórfesztivál társrendezvénye a Magyarok Kenyere Fesztivál is.

A fesztivál teljes ideje alatt, így augusztus 20-án is nyitva tart a Leonardo-kiállítás, és vele együtt a Janus Pannonius Múzeum három nagy állandó tárlata: a Csontváry-, a Vasarely- és a Zsolnay-kiállítás. A JPM többi kiállítása augusztus 20-án nem látogatható.