Fesztivál az Európa-napon

Forrás: turizmus.com

 2018. április 25. 16:04

Idén is közös ünneplésre várnak mindenkit az Európa-napi fesztivál szervezői május 13-án, vasárnap, a budapesti Szabadság térre.

Délelőtt a hagyományos EU-s futással kezdődik a rendezvény, a nap második felében pedig filmvetítések, családi programok, játszóház és kvízjátékok, valamint koncertek szórakoztatják a kilátogatókat. Többek között a Pál Utcai Fiúk és a Budapest Bár lépnek fel.

1950. május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter Franciaország és Németország együttműködéséről szóló nyilatkozata megteremtette a mai Európai Unió alapjait. Erre emlékezve az uniós tagországok minden év május elején megünneplik az Európa-napot.

A program

Fotó: turizmus.com

A programok ingyenesek, így a már hagyománnyá vált EU-s futáson való részvétel is. Ezúttal, tagságunk 14. évfordulóját szimbolizálva, 14 km-es táv vár a résztvevőkre, akik idén először váltóban is (7-7 km) teljesíthetik a teljesen akadálymentesített távot.

Az esemény üzeneteiről Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője így nyilatkozott: „Kevesebben tudják, hogy közös kulturális örökségünknek és Európa kulturális sokszínűségének a megőrzése is az EU egyik alapvető célja. Ennek fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Magyarországon is számos műemlék, vár és kastély újult meg uniós támogatással – ezek képeit láthatják az Európa-napi futáson résztvevők az útvonal mentén, de sok más rendezvénnyel is ünnepeljük idén a kulturális örökség európai évét.”

A fesztiválon veszi kezdetét az EU&ME kampány is, amelynek célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az EU közös vívmányaira és előnyeire, mint például a kezdő vállalkozók támogatása, a környezetvédelem, a fogyasztói jogok és a határok nélküli szabad utazás, tanulás és munkavállalás. A témákról készült öt neves európai rendező rövidfilmjét, valamint a kampány magyar szereplőit a nagyszínpadon mutatják be.

További információk az Európa-napi fesztiválról az alábbi linkeken érhetők el:

http://www.europarl.europa.eu/hungary/hu/aktualis/rendezvenyeink/2018-programok/europa-napi-esemenyek-2018.html

Kapcsolódó cikkek