Filmfeszt, felolvasószínház és muzsika Pest-Budán

 2013. július 26. 14:59

A századelő Budapestjét is megidézték a Nyugat Itthon soron következő estjén: a pesti kávéházak után a budai romantikáé lett a főszerep. Az egykor „budapesti Montmartre”-ként is emlegetett Tabánban – a frissen íródott kortárs művek mellett – a film és a zene volt a középpontban.

A rendezvénysorozat gerincét alkotó – hazánk tájait, értékeit a kortárs irodalom nézőpontjából bemutató – műveket ezúttal Cserna Antal olvasta fel a közönségnek Budapest tükre összefoglaló címmel. A Tabán Moziban ezután – ahogyan a mozi hőskorának előadásain – felhangzott a zongoraszó. Az európai és hollywoodi klasszikusok kísérőzenéit Benkő László, az Omega együttes billentyűse adta elő, aki maga is ezer szállal kötődik ehhez a városrészhez.

A legendás Nyugat korát Szabó Zoltán Attila és Kálloy Molnár Péter dokumentumfilmje: A koronatanú, s az ezt követő A Nyugat gyomra (rendező: Nyitrai Kata) című összeállítás hozta közelebb a mához. A koronatanú főhőse, Hetényi Károly a Nyugat olyan emblematikus figuráit ismerte személyesen, mint Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, vagy József Attila. Történetei nyomán a korszak valósága kelt életre. A Nyugat gyomra a „nyugatos” szerzők étkezésről szóló gondolatait, írásait dolgozta egybe kedvenc ételeik receptjeivel, valamint a századelő gasztronómiájának és szokásainak bemutatásával. A Tabán szelleméhez illően a századelő kultúrájának megidézése mellől nem maradhatott el a retro sem, hiszen a hatvanas évek óta népszerű fesztiválhelyszínről beszélünk. A múltat Benkő László exkluzív koncertje elevenítette fel. Az egész estés programot ezúttal is bor- és ételkóstolás kísérte, kötetlen beszélgetés mellett, a Nyugat Itthon szerzőgárdájának társaságában.

A „Nyugat Itthon” kampánnyal igen különleges módon, a kortárs költők és írók szemével mutatja be Magyarország turisztikai régióit a Magyar Turizmus Zrt. és az Újnyugat Irodalmi Kör. A kezdeményezés nemcsak turisztikai szempontból jelentős, hanem valamennyiünket gazdagít, gyarapítva kultúránkat. Már maguk a helyszínek is méltóképpen tükrözik, hogy igenis társíthatóak a tradíciók és a jelen értékei. A turizmus és a kortárs irodalom e szerencsés találkozása példaértékű, amit tükröz a kiemelt médiafigyelem is, nem is szólva a régiók és az értékteremtő vállalkozások (például borászatok, pálinkamanufaktúrák) rokonszenvéről, az olvasók (a közönség) folyamatos érdeklődéséről.

Az Újnyugat Irodalmi Kör szerzői gárdája (mások mellett Babics Imre, Bolemant László, Czeizel Endre, Cserhalmi Imre, Csikós Attila, Draskóczi Ágnes, Hegyi Botos Attila, Horváth Gábor Miklós, Kálloy Molnár Péter, Lukács Sándor, Novák Valentin, Petőcz András, Rada Schwalm Zoltán, Váczy András, Vörös István, Zalán Tibor), és a neves előadóművészek garantálják az igényes szórakozást. A versek, prózák, úti leírások szerzői és előadói között Erkel-, Jászai-, József Attila- vagy éppen Kossuth díjas alkotókat tisztelhetünk. A szerkesztő: Szabó Zoltán Attila. A művek egy része a rendezvény alkalmával hangzik el először közönség előtt.

Az online kampány részeként összesen 99 db, utazásra ösztönző irodalmi mű készül, amelyeket Magyarországon elsőként az MT Zrt. jelentet meg a www.itthon.hu portálja főoldaláról elérhető „Nyugat Itthon” menüben. A honlap mellett, a társaság közösségi oldalain, az Élmény Itthon felületein is találkozhatnak az érdeklődők a kortárs művekkel.