Finnország februárban feloldja a korlátozásokat

Forrás: turizmus.com

 2022. február 02. 13:49

Finnország február 1-jétől nem kér tesztet a Schengen zónán belülről érkező, megfelelő védettségi igazolással rendelkező beutazóktól. Az ország februárban fel szeretné oldani az összes járványügyi korlátozást.

Sanna Marin finn miniszterelnök még hétfőn azt nyilatkozta egy Helsinkiben megtartott rendezvényen, hogy az ország februárban feloldja az összes járványügyi korlátozást.

A részletekről szerdán tárgyal a finn kormánykoalíció, azonban néhány intézkedés már kedden (február 1-jén) érvénybe lépett: az éttermek például 21 óráig tarthatnak nyitva és 20 óráig árusíthatnak alkoholt. A kocsmáknak ezzel szemben 18 órakor be kell zárniuk, és csak 17 óráig szolgálhatnak fel alkoholt – írja az rnd.de.

A határokon is enyhültek keddtől az előírások; a szigorításokat decemberben azért vezették be, hogy lefékezzék az omikron variáns terjedését.

A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint 2022. február 1-től csak azoktól az utasoktól kérnek 48 órán belüli negatív PCR- vagy antigéntesztet, akik nem rendelkeznek a megfelelő oltási vagy betegségen való átesettségi igazolással, illetve a Schengen zónán kívülről érkeznek. Finnország az EU-s védettségi igazolványt, valamint a WHO által jóváhagyott Sinopharm oltást fogadja el (a Szputnyikot nem).

Finnországba keddtől teszt nélkül utazhatnak be az oltottak

Fotó: 123rf.com

A lazítások egyik oka a finn kormány tájékoztatása szerint, hogy a koronavírus elleni védőoltások nagyon hatékonynak bizonyultak a súlyos lefolyású fertőzések számának csökkentésében.