Finnország néhány napra Budára költözik

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 15. 11:52

A finn dizájn és kultúra a budapesti Bartók Béla útra költözik szeptember végén. A háromnapos ELEVEN Ősz fesztiválon egyedi finn tárgyakkal, alkotásokkal és tárlatokkal is lehet találkozni Buda kulturális főutcáján szeptember 22-24. között.

A finn dizájn háromnapos látogatásának apropója, hogy a skandináv ország ebben az évben ünnepli államiságának 100. évfordulóját, amit a Bartók Béla Boulevard-ral közösen ünnepel.

Jussi Puikkonen szaunafotóit a Szatyor Art Space-ben lehet megtekinteni, a művész a finn szaunázás jellegzetes pillanatait örökítette meg. A Hadikban a világhírű Marimekko dizájncég textiljeiből nyílik kiállítás, ami egészen szeptember 27-ig lesz terítéken. Az 1 művész 1 porta program keretében 7 helyszínen 7 különböző autentikus finn tárgyat állítanak ki a szervezők, amik közül egyet meg is nyerhetnek az ELEVEN Ősz résztvevői.

A Bor és Kézműves Galéria finn üvegművészek alkotásainak ad otthont, míg a Kelet Kávézóban Martta Wendelin Kalevala ihletésű képeslapjai között lehet majd szürcsölni az eredeti finn pörkölésű kávékat,de akár egy finn novellát is kérhetünk kísérőnek. A La Nube tapasbárban régi Nokia-telefonokból nyílik egy nem mindennapi tárlat, de itt szemügyre lehet majd venni azt a csomagot is, amit minden finn édesanya megkap gyermeke születésekor.

 

 

Csorba Károly "Szent Iván-éj Finnországban" című fotókiállítása a Café Créme Gottierben lesz látható, ahol a 100 finn szociális innovációról szóló könyvet is bemutatják. A 100 éves államiság apropóján egy virtuális kiállítást is összerakott Finnország, aminek keretében megismerhetjük azt a 100 dolgot, amit a finnek adtak a világnak a Defo Laborban.

Mindezek mellett Mika Kaurismäki-filmeket is vetítenek majd a Moha Caféban, a Revontulet nevű banda pedig finn versfeldolgozásokat zenésít meg a Tranzitban. Szakmai előadásokra is be lehet ülni: a KÉK-ben Minna Särelä, a Design District Helsinki ügyvezetője beszél majd a finn dizájn fővárosáról, míg Koppányi Miklós Helsinki építészeti arculatának változásait ismerteti a Defo Laborban.

Aki pedig szeretné kiizzadni ezt a finn kultúrsokkot, az a La Nube fagyizója előtti téren egy kortárs finn táncóra keretében megteheti, vagy akár mölkkyzhet és szaunázhat is a Gárdonyi téren.

Az egyedi finn dizájner tárgyakat azonban nemcsak nézni lehet, hanem az ELEVEN Ősz pop-up boltjában akár meg is lehet vásárolni. És mivel a Bartók Béla Boulevard csatlakozott a Design Hétvége rendezvénysorozathoz, így egészen október közepéig lehet megtekinteni a legizgalmasabb finn dizájner alkotásokat.