Foci és turizmus

Forrás: MTI

 2018. július 12. 13:09

Az angol-horvát meccsre ezrek utaztak el az utolsó pillanatban. A bankok gyorshiteleket ajánlottak, az utazási irodák charterjáratokat indítottak. A zágrábi repülőtéren nagyobb volt a forgalom, mint a legnagyobb turistaszezonban.

Százezrek ünnepeltek Horvátország utcáin és terein július 11-én éjjel, miután az ország labdarúgó-válogatottja az oroszországi világbajnokság elődöntőjében hosszabbításban 2-1-re legyőzte Anglia csapatát.

„Nincs atombombánk, de atomerős játékosaink vannak”- hirdették a szalagcímek július 12-én reggel. „Csoda! A futball nem a szülőhazájába tért vissza, hanem egy négymilliós országba távozott” – írta a Jutarnji List című napilap, amely szerint a horvát válogatott többet tett az ország jó hírnevéért, mint eddig bárki. „Ez nem csoda, ez lehetetlenség”– állította a Vecernji List, a legolvasottabb horvát napilap. „Amit a játékosok mutattak, mindent felülmúl. Ennyi energia, amennyit kihoztak magukból, egyszerűen képtelenség” – írták.

Ünnepeltek a horvátok

Fotó:  turizmus.com

Fogyasztás szempontjából sem rossz, amikor a horvátok játszanak - elemezte a sajtó. A bankok szerint 30 százalékkal nő ilyenkor a készpénzfelvétel a bankautomatákból. A horvátok többet költöttek a vb alatt, mint a karácsonyi időszakban. Száz százalékkal nőtt a boltok, a kávézók és a fogadóirodák forgalma. Elfogytak a szurkolói ereklyék, már eredeti horvát mezt sem lehet kapni a boltokban. Az angol-horvát meccsre ezrek utaztak el az utolsó pillanatban. A bankok gyorshiteleket ajánlottak, az utazási irodák charterjáratokat indítottak. A zágrábi repülőtéren nagyobb volt a forgalom, mint a legnagyobb turistaszezonban.

Az elődöntőre Andrej Plenkovic horvát kormányfő, Gordan Jandrokovic házelnök és több miniszter is elutazott. A július 12-i reggeli kormányülésen a miniszterelnök és a miniszterek a horvát válogatott mezét viselték, és tapssal ünnepelték a győzelmet. Az elődöntő megnyerésével eldőlt, hogy Horvátország felülmúlja eddigi legjobb eredményét, az 1998-ban elért világbajnoki harmadik helyezést, és a vasárnapi, moszkvai döntőben a francia válogatottal mérkőzik. Horvátország bízik a végső győzelemben.