Focikiállítás a Millenárison

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 01. 13:31

Látta már a világ legrégibb labdáját? Tudja, hogyan nézett ki 1920-ben egy focicsuka? Milyen lehetett a hatvanas években egy „Puskás” márkájú cipő? Esetleg látott már tesközelből egy FIFA világkupát? Netán tudja, hogy mikortól Aranycsapat az Aranycsapat?

Ha a futballtörténelemi ismereteiben vannak még hiányosságai, érdemes elzarándokolni a budapesti Millenárisra, ahol a világ legnagyobb futballgyűjteménye látható, benne az Aranycsapat összes elérhető relikviáival.

Többszáz egyedi relikvia, a világ futballtörtének izgalmas pillanatai idéző tárgyak, képek, emlékek, legendás játékosok, soha nem látott ritkaságok – mindez a Gooól! kiállítás gyűjteményében látható, a Millenárison. Talán több is, mint 250 millió ember focizik rendszeresen szerte a világban, de ennél sokkal többen értenek hozzá - azonban ők sem tudhatnak mindent, ám ezek a hiányosságok a Gooól! kiállítás vitrinjeiből kiderülnek.

Ki gondolná például, hogy az Adidas a magyarok elleni 1954-es vb-döntőn lett igazi világcég, s 1964 óta a magyar válogatott szerelésének szállítója is. Vagy azt, hogy a magyar foci hőskorában az első, sőt minden válogatottság alkalmából a szövetség egykor emléktárgyakat gyűrűt, plakettet, medált adományozott a játékosoknak.

Kiderül az is, mióta Aranycsapat az Aranycsapat: az 1952-es, 16 magyar aranyérmet hozó helsinki olimpián, a futballválogatott is győzött, ekkor érdemelte ki a legendás riportertől, Szepesi Györgytől az Aranycsapat nevet.

Érdekes tudni, de nem meglepő, hogy a londoni 6:3 után a legtöbb hazai üzem, gyár, szövetkezet saját készítésű ajándékokkal kedveskedett a győzteseknek, amelyek szintén láthatóak a kiállításon. Az sem feltétlenül köztudott, hogy Buzánszky Jenő hivatalosan egész életében a dorogi szénbányák szolgálatában állt, és saját bányászlámpája is volt. Bizonytékot látunk a kiálltáson, hogy a Real Madrid legendás elnöke, a mai stadion névadója, Santiago Bernabéu szinte a fiaként szerette Puskást. És ezt meg is hálálta: a mai FIFA Klubvilágajnokság elődje, az „Interkontinentális Kupa” vagy Világkupa, amelyért Európa és Dél-Amerika legjobb csapata csapott össze első kiírását a Real Madrid nyerte. A második, madridi meccsen (5:1) Puskás két gólt is lőtt.

További információk: http://focikiallitas.hu/