Fogadj örökbe egy hegyet!

Forrás: turizmus.com

 2017. március 09. 13:54

A 130 éves mátrai turizmus programsorozathoz kapcsolódva a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület felhívással fordul magánszemélyek, közösségek, intézmények, szervezetek, önkormányzatok felé, Fogadj örökbe egy hegyet! mottóval.

A cél, hogy az örökbefogadók az általuk választott hegyet gondozzák, évente legalább két alkalommal helyszíni bejárást tartsanak, dokumentálják a hegyen átvezető turistajelzések állapotát, jelezzék az útvonalat akadályozó kidőlt fákat és így tovább. Az örökbefogadók fényképes dokumentumait a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület továbbítja később a fenntartó felé.

Az örökbefogadók vállalják, hogy "gondozzák" a választott hegyet

Emellett cél az is, hogy az adott hegyet minél jobban megismerjék a kirándulók, így elvárás az is, hogy évente túrákat is szervezzenek az örökbefogadók. Az örökbefogadás helyszíne lehet a Mátrában található minden természetes földrajzi hely. A program május 13-án indul.

Indul a postakocsi a Mátrában

Kápolnai Nagy Ágnes, az egyesület elnöke elmondta, hogy a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület jövő heti közgyűlésén dönt arról, hogy maga az egyesület melyik hegyeknek lesz a „nevelőszülője" Az egyesület folyamatosan figyelemmel kíséri az örökbefogadók munkáját, részükre oklevelet állít ki, és évente egy alkalommal megendezi az örökbefogadók napját.

Az elnök tájékoztatása szerint a 130 éves mátrai turizmus május 13–15-ei programok előkészítése jó ütemben halad. Már most alig van hely az Ikarus55 retro autóbuszos programra, melynek keretében Budapestről érkeznek vendégek, akiknek különleges élményeket terveznek.

Gyöngyösön korabeli ruhákban tartanak városnéző sétákat májusban

Gyöngyös Város Barátainak Köre 19. századi ruhákban tart városnéző sétákat, de túrázni is lehet majd a Mátra első turistaútján a Széky István úton. Az Egererdő több helyszínen csatlakozik a rendezvényhez, így a galyatetői Turistacentrumban, a Rudolftanyánál és a Mátravasút végállomásánál, a Szalajkaháznál is lesz program.

A Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület mint partnerszervezet a kommunikációban segít, illetve saját gyalogos túrákat szervez ezekre a napokra. A Felső Mátra is kiemelt figyelmet kap majd, itt a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület postakocsija repíti a múltba a vendégeket. A részletes program várhatóan a hónap végére készül el.