Fogadó és túraútvonal épül Pálosvörösmarton

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. június 01. 09:18

Az önkormányzat 195 millió forint pályázati támogatásból fogadót, gyalogos- és kerékpárutat épít Pálosvörösmarton.

A mátraaljai település tavaly elnyerte a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny egyik fővédnöki díját. Hogy ez valóra válhatott, az elmúlt években folyamatosan fejlesztettek, virágosították a települést. Pálosvörösmart sokak kedvenc kirándulóhelye lett. Ez nemcsak a virágoknak köszönhető, hanem a Mária parknak is, ahová pihenni jönnek a látogatók. A turisták a park közelében találják a Hollókő elnevezésű, különleges természeti képződményt, amely ma már a sziklamászók egyik kedvenc helye. A Mária parktól tanösvény vezet a sziklához.

Pálosvörösmart, a Zöld falu

Fotó: Mentusz Károly / turizmus.com

Bene-Sinkó Beáta, Pálosvörösmart polgármestere lapunknak elmondta, hogy az elnyert pályázati támogatásból a faluban felépítésre kerülő új fogadóban nemcsak vendéglátóhelyet alakítanak ki, hanem ajándékboltot is nyitnak. Ott a helyi kézművesek termékeiből és a faluról készített képeslapokból válogathatnak majd a vendégek. A házban bemutatótér is lesz, ahol a helyi értékeket láthatják majd az érkezők. A létesítményt 2019 végére adják át.

Pálosvörösmart szorosan kapcsolódik a pálosrendi szerzetesekhez, ahol 1304-ben kolostort alapítottak. A Mária parkban egy domborművet is elhelyeztek, amely a remete Szent Pál életét mutatja be, de Boldog Özséb szobrát is láthatják, aki a szerzetesrendet alapította. Az emlékükre minden évben szabadtéri misét is tartanak a parkban a zarándokoknak. Az idén ezt július 21-re tervezik. Az önkormányzat tervei között az is szerepel, hogy kolostort és zarándokszállást építenek, melynek a terveit már el is készítették és a létrehozására támogatásért pályáznak.

Kapcsolódó cikkek