Fogadóközpont, zsiráf- és orrszarvúház a győri állatkertben

Forrás: MTI

 2019. április 15. 14:49

Mintegy négyszázmillió forintból elkészült a győri Xantus János Állatkert új fogadóépülete, valamint a zsiráf és a keskenyszájú orrszarvú bemutatóháza.

A Modern városok program keretében megvalósuló tizenhat győri fejlesztés közül ez a beruházás készült el először, az épületeket hétfőn adták át.

A mintegy kétmilliárd forintos állatkerti fejlesztés következő állomása a majomház és a takarmányfeldolgozó épület felújítása lesz. Várhatóan 2020-ban készül el az elefántház, a Himalája, a pingvin- és törpevíziló-bemutató, valamint az állategészségügyi központ felújítása.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a Modern városok program fejlesztései Győrben rendkívül előrehaladott állapotban vannak, a 16 projekt mindegyike előkészítési, tervezési, vagy kivitelezési szakaszban van. Ezek együttesen mintegy 115 milliárd forintból valósulnak meg.

Borkai Zsolt polgármester elmondta, hogy az állatkert mintegy kétmilliárd forintos beruházása a családokat és a gyermekeket szolgálja. Az állatkertbe évente mintegy 150 ezren látogatnak. Rámutatott: ahhoz, hogy egy város fejlődni tudjon, nemcsak jó gazdasági környezetet kell teremteni, hanem szükséges a pezsgő sport- és kulturális élet is.

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy minden állatkert arra törekszik, hogy biztonságos és szakszerű ellátás mellett humánusan helyezzék el az állatokat, úgy, hogy kellő mozgásterük legyen - mondta, majd hozzáfűzte, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően köznevelési, közművelődési és ismeretterjesztő feladataikat még inkább el tudják látni ezek az intézmények.

Keskenyszájú orrszarvú új bemutatóházában a győri állatkertben

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Az új afrikai stílusú fogadóépület 180 négyzetméter alapterületű, három pénztárat, vizesblokkokat, látogatói teret, pihenőt és ajándékboltot alakítottak ki benne. Az épületet műsziklával és vízeséssel díszítették, a tetőn szobrokat helyeztek el.

A zsiráfházat kibővítették, s közvetlenül mellette kapott helyet az orrszarvú bemutatóház. Az orrszarvú bemutatóházban hat boksz épült, 38 és 50 négyzetméter közötti alapterületekkel.

A boxokban jelenleg két orrszarvú él, Mana Magdeburgból, Wanda pedig Rotterdamból érkezett. Ezeket a fajokat Magyarországon elsőként Győrben mutatják be.