Földalatti bringaverseny kőbányán

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 08. 12:21

Augusztus 13-án újra kitárulnak kőbánya mélybe vezető kapui, hogy a vállalkozó kedvű mountain bike-osok eldöntsék, hogy ki lesz az alvilág ura 2016-ban.

Világviszonylatban is ritkaságszámba mennek a földalatti bringaversenyek, ám olyan, ami egy nagyváros alatt kerül megrendezésre, biztos, hogy csak egy van, mégpedig a budapesti MOFÉM Underworld Kupa!

A kőbánya alatti járatrendszer a valamikori Pannon-tengerből visszamaradt mészkő bányászata során alakult ki - ezekről először IV. Béla magyar király 1244-ben kelt oklevelében tesznek említést. A kitermelt mészkő számos híres budapesti építmény alapanyagául szolgált, így a Lánchíd, az Akadémia és az Országház építéséhez is innen vitték a puha, könnyen faragható köveket. A hátramaradt hatalmas pincerendszer teljes hossza több mint a 30 km, és még ma is vannak feltérképezetlen részei.

A MOFÉM Underworld Kupa a Maglódi úton található Merkapt Maraton Sportközpontban kerül megrendezésre, illetve a sporttelep alatt található fésűs elrendezésű járatrendszerben. A földalatti mountain bike verseny egy körpályán, öt futamban kerül lebonyolításra augusztus 13-án, szombaton. A próbafutamban a kezdő bringások indulhatnak, önálló futam vár az U19-es korúakra és a hölgyindulókra, míg a férfiak további három futamban a születési idejük alapján kerülnek besorolásra.

A földalatti szakaszon a pince belmagassága változó, átlagban 2-2,5 méter, a járatok szélessége 1,5 és 8 méter között változik, de a legszűkebb ponton egy 80 cm szélességű vasajtón is át kell majd haladni.

A MOFÉM Underworld Kupán különleges terhelésekkel is számolniuk kell az indulóknak, egyrészt a kinti 30 fokos hőségből a pince 15 fokos hűs levegőjébe kell behajtani minden körben, másrészt ugyanígy váltogatja magát majd minden be- és kihajtáskor a verőfényes napsütés és a koromsötét.

 

Hagyományos módon, a versenyen indulók egy egyedi gyártású Underworld Kupás zoknit is átvehetnek majd, amelyet a cseh Moose cég készít az alkalomra, emellett minden nevezési csomagba kerül 3db sportital tabletta a High5 jóvoltából. A beteg kerékpárokat a Doctor Bike fogja gyógyítani, míg az új bringákat pedig a Kellys szállítja, akik a teljes DH, enduro és MTB tesztkollekciót elhozzák a rendezvényre.

A dobogósok díjazásáról is a rendezvény támogatói gondoskodnak, így a győztesek MOFÉM csaptelepeket és zuhanyzó szetteket, Motorex olajozó- és tisztítószereket, Kellys ajándékokat, HIGH5 termékeket ás egyedi érmeket vehetnek majd át.

A pincerendszer terhelhetősége miatt csak korlátozott számban van lehetőség az indulásra, így mindenképpen tanácsos előnevezni, a futamok telítettsége a rendezvény honlapján aktuálisan nyomon követhető.

További információk: ;www.underworldkupa.hu