Folyamatosan nő az Osztrák vendégek részesedése a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2016. március 23. 16:00

A korábbi évek hagyományainak megfelelően Bécsben került először sor a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos programjának sajtóbemutatójára február 25-én.

A BTF-nek és a kulturális fesztiváloknak köszönhetően egyre több osztrák keresi fel Budapestet, az osztrák vendégéjszakák száma hazánk fővárosában az elmúlt 5 évben 30%-al nőtt.

A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviselete és a bécsi magyar nagykövetség szervezésében tartott sajtóreggelin Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója, és Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ igazgatója első kézből mutatták be az osztrák sajtónak és turisztikai szakembereknek a Budapesti Tavaszi Fesztivál idei programját. Az osztrák APA hírügynökség fotógalériája a rendezvényről megtekinthető ITT.

Az idén 17 napon keresztül, 120 programot felvonultató kulturális fesztivált a Magyar Turizmus Zrt. is több csatornán keresztül népszerűsíti Ausztriában a kultúrára igen fogékony osztrák célközönség körében. Az elmúlt és elkövetkezendő hetekben százezres olvasótábor találkozhatott, illetve találkozik a BTF meglátogatására invitáló cikkekkel, tippajánlókkal osztrák életmód- és utazási magazinokban, on-line felületeken, valamint köztéri hírügynökségi tudósításokon és az MT Zrt. sajtóközleményein és sajtóútjain keresztül.

A bécsi magyar nagykövetség márványtermében az osztrák sajtó és utazási szakma közel 50 fős közönsége előtt tartott telt házas sajtótájékoztató keretében Kovács Balázs, az MT Zrt. ausztriai külképviselője tájékoztatást adott a kulturális fesztiválok turizmusra gyakorolt kedvező hatásáról. „A BTF-nek és a kulturális fesztiváloknak köszönhetően egyre több osztrák keresi fel Budapestet, az osztrák vendégéjszakák száma hazánk fővárosában az elmúlt 5 évben 30%-al nőtt. A kitűnő közúti, az egyre intenzívebb vasúti és autóbuszos összeköttetés, Budapest turisztikai szereplőinek rangos nemzetközi elismerései, valamint az MT Zrt. kapcsolódó célzott kampányai mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az érdeklődés a szomszédos Ausztriából tovább fokozódjon. Budapest mint közeli és biztonságos úti cél még óriási tartalékokkal rendelkezik az osztrák piacon, a city break jellegű városlátogatás egyre több osztrák fiatalt csábít hazánk fővárosába” - érvelt a társaság bécsi irodájának vezetője. Ausztria piacvezető utaztatási konszernje, a Verkehrsbüro csoporthoz tartozó Ruefa friss felmérése szerint 10 osztrákból 9 idén is tervez külföldi utazást, amely során 20 százalékuk a tavalyinál is többet tervez kiadni. Ausztriában az utazás az élet velejárója, ahol a főszabadságról nem mondanak le. A Ruefa friss felmérése szerint a közeli európai városok meglátogatását a reprezentatív felmérésben résztevők 92%-a tervezi idén, ami Budapest és más hazai nagyvárosok számára rendkívüli növekedési potenciált jelent. E felmérés szerint egyébként Budapest tavaly került be először a 10 legkedveltebb város közé, amelyet az osztrák turisták felkeresni terveznek.

A rendezvény keretében Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművészek élvezetes játéka ízelítőt adott az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál Liszt-tematikájából is. A nagyszabású sajtórendezvényen valamennyi jelentős osztrák turisztikai szaklap, kulturális magazin, napilap, rádió és hírügynökség, valamint az osztrák utaztatási szakma képviseltette magát. A sajtótájékoztató az elmúlt hetekben 750 ezer elérést generált Ausztriában, nagy példányszámú napilapok és magazinok (Heute, Österreich, REISElust) mellett a szakmai lapok és az APA hírügynökség is részletesen beszámolt a fesztivál csalogató programjairól.

 

Balról jobbra: dr. Perényi János nagykövet, Kovács Balázs MT Zrt. külképviselő, Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek, Bán Teodóra BFTK igazgató, Káel Csaba MÜPA vezérigazgató