Folytadódik a gemenci feketególya-fészek élő adása

Forrás: turizmus.com

 2020. február 18. 11:21

Várhatóan napokon belül elfoglalhatják a Gemenci erdőben bekamerázott fészküket az Afrikából visszatérő fekete gólyák. A Gemenc Zrt. webkamerái nyolcadik éve közvetítik a fokozottan védett madarak mindennapjait.

A Gemenc Zrt. fontosnak tartja a természetvédelmi szemléletformálást, ezért február 18-án ismét elindítja az internetes élő közvetítést az Afrikából visszaérkező fekete gólyák fészkéből.

A tudományos megfigyelésen túli élő közvetítést azért indította el 2013-ban az erdőgazdaság a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével, hogy ne csak a szakemberek és a tudósok, hanem az internet segítségével bárki megfigyelhesse a fokozottan védett gemenci fekete gólyák életét. Azonban minden megfigyelőnek fontos megértenie, hogy bármilyen szomorú vagy szélsőséges eseményt is látnak a közvetítés során, az erdőgazdaság nem fog beavatkozni a természet rendjébe.

Mókusok az üres gemenci feketególya-fészekben. Várhatóan napokon belül megérkeznek a a lakók Afrikából

Fotó: webkamera / Gemec Zrt.

Az előző években többször is történtek fájdalmas események a bekamerázott gemenci feketególya-fészekben, amelyek sok embert arra késztettek, hogy azonnali mentőakció során nyújtson segítséget a fokozottan védett madaraknak. Azonban be kell látni, hogy ezzel nagy kárt okoznánk a gólyáknak, hiszen a háborítatlanságot igénylő fekete gólyák számára már nem lenne biztonságos hely többé a fészek környezete, ezért könnyen elhagynák a területet, magukra hagyva a fiókákat is. A Gemenc Zrt. számára a tudományos kutatás és a természetvédelem szabályai az irányadók, ezért mindenképpen betartja a be nem avatkozás elvét – emelte ki az erdőgazdaság közleményében.

Az eddigi megfigyelések eredményei azt bizonyítják, hogy majdnem minden évben történt olyan szomorú eset, amikor a fiókák közül többen nem élték túl az első heteket, azonban Tóbiás és Sára a 2012. és 2018. közötti 7 évben 17 életerős fiókát nevelt fel, és a fiatal madarak július végén, augusztus elején sikeresen kirepültek. Az erdőgazdaság reméli, hogy az idei gólyapár is hosszú éveken keresztül sok fiókát nevel majd fel. Ehhez azonban az kell, hogy az erdőgazdaság folyamatosan biztosítsa a háborítatlanságot – tették hozzá.

A feketególya-fészek életét itt követheti nyomon.

Kapcsolódó cikkek