Folytatódik a Festeticsek örökségét bemutató komplex turisztikai fejlesztés

Forrás: turizmus.com

 2022. május 20. 11:30

Folytatódik a Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumvezetésével,1,256 milliárd forintos uniós forrással megvalósuló komplex turisztikai fejlesztés a Balaton térségében, amely a Festetics család örökségét fűzi fel és teszi bemutathatóvá a látogatók számára.

A projekt 2019. június 30-án vette kezdetét, azóta megújult a Festetics-kastély díszkivilágítása és hangjátéka, a gyenesdiási Fűszerkert és Forrás tanösvény, valamint a Georgikon Múzeum. A Balatoni Múzeumban szabadulószoba létesült, míg a gyenesdiási Természet Háza Látogatóközpontban VR-szemüveggel is körbenézhetnek a látogatók.

A fejlesztés folytatásaként, 2022. augusztus végi tervezett befejezéssel rehabilitálják a Hévízi Tófürdő körüli sétányt, Gyenesdiáson a Festetics Imre Állatpark új játszótéri elemekkel és tájékoztató táblákkal bővül és megújul a Festetics Vágtához vezető út, de érintik a fejlesztések a balatongyöröki Szépkilátót is, ahol Lady Hamilton emlékhelyet avatnak.

A projekt részeként megújult a keszthelyi Festetics-kastély díszkivilágítása és hangjátéka

Fotó: MTÜ

A tervezett fejlesztések hozzájárulnak a Balaton négy évszakos kínálatának erősítéséhez, valamint lehetővé teszik az ide érkező turisták programlehetőségeinek bővítését. A hálózatba kapcsolt attrakciók egységes megjelenéssel és minőségben újulnak meg, a programnak köszönhetően a kevésbé ismert Festetics örökségekre is több figyelem összpontosul, ösztönözve a turistákat a teljes útvonal bejárására. A projekt hozzájárul az átlagos tartózkodási idő meghosszabbításához, a magasabb látogatószám eléréséhez és a desztináció családbarát jellegének erősítéséhez.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló fejlesztésben részt vesz a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft., Balatongyörök Község Önkormányzata, Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata, Keszthely Város Önkormányzata, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, Hévíz Város Önkormányzata, a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt., illetve a Balatoni Borkultúráért Alapítvány.