Folytatódik a regéci vár felújítása

Forrás: MTI

 2020. április 22. 19:00

A regéci önkormányzat aláírta a kivitelező céggel a vár legújabb fejlesztésére vonatkozó vállalkozási szerződést – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere.

Bakos Ferenc elmondta: Regéc önkormányzata az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyert el támogatást a vár reneszánsz palotájának rekonstrukciójára és a csatlakozó épületrészek állagvédelmére, a várhoz vezető út bizonyos szakaszának felújítására, valamint történelmi kiállítóház és pihenőpark létrehozására.
A határon átnyúló fejlesztési programban Regéc felvidéki partnerei Bodrogszerdahely, Nagyida és Nagykövesd. Bodrogszerdahely és Nagyida kastélyaik fejlesztését, míg Nagykövesd kerékpár-közlekedési pont kialakítását valósítja meg a program keretei között.

A polgármester kiemelte: hosszas és összetett előkészítés után jutott el oda a település, hogy a csaknem 600 millió forintból megvalósuló nagyszabású fejlesztés kivitelezésére vonatkozó szerződést meg tudja kötni. A közbeszerzési eljáráson győztes Gramalpin 2007 Kft. átveszi a munkaterületet, és rövid időn belül megkezdi az egész éven át tartó munkát.

A vár a munkálatok alatt is látogatható lesz a járvány után

Fotó: Vár a regéci vár Facebook-csoport

Bakos Ferenc elmondta azt is, hogy egy kisebb, ugyanakkor fontos munka is kezdetét veszi a várban néhány napon belül. A Regéc önkormányzata és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. együttműködésében létrejött, három igen jelentős falszakasz állagvédelmét érintő fejlesztés műszaki és esztétikai szempontból hoz majd látványos és értékelhető eredményt a várban. Mindkét fejlesztés Kosdi Attila építészmérnök tervei alapján valósul meg, akinek a nevéhez fűződik a legutóbb 2015-ben végrehajtott várbéli építkezés és a településen létrehozott látogatóközpont építészeti tervezése is.

A koronavírus-járvány miatt Regéc vára jelenleg nem látogatható, de amint az egészségügyi helyzet normalizálódik, a nagyszabású munkák mellett is látogathatóvá teszik a műemléket. Így volt ez 2015-ben is, amikor csak a fejlesztéssel érintett területet zárták le a látogatók előtt.

Az akkori, 2016-ban átadott beruházás ugrásszerű növekedést eredményezett az erődítmény látogatási adataiban, egy év alatt több mint tízezerrel nőtt a jegyet váltó vendégek száma, ami azóta is évről évre emelkedik. A polgármester a mostani beruházástól is hasonló eredményeket vár.