Folytatódik a turizmus megmentése Ausztriában

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2020. március 25. 15:30

Az osztrák kormány március 11-től igényelhető 100 millió eurós gyorshitele a turisztikai szektoroknak egy hét alatt ki is merült, azonban azt továbbra is igényelhetik a vállalkozások, mert folyamatosan töltik fel a keretet.

A legfrissebb osztrák helyzetképről Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakember az alábbiakban számol be blogjában.

A március 15-én az osztrák nemzetgyűlés által elfogadott 4 milliárd eurós (COVID-19) első törvénycsomag kiegészítéseként március 21-én fogadta el a nemzetgyűlés a mindösszesen 38 milliárd euró (13 ezer milliárd forint!) értékű mentőcsomagot is, ami biztosítja a gazdaság stabilitását, újraindítását, mely a második világháború óta a legnagyobb volumenű költségvetésisegély-program. Célja, hogy életben tartsák a gazdaságot és megelőzzék a tömeges munkanélküliséget.

A viláhírű Belvedere Bécsben – „kerül, amibe kerül”, megmentik a turizmust

Fotó: pixabay

A gazdaságmentő csomag része egy 15 milliárd eurós gyorssegély a leginkább érintett szektoroknak. 10 milliárd euró a közterhek és adók átütemezésének/kiváltásának fedezetét biztosítja, míg 9 milliárd euró hitelekhez nyújt garanciát a likviditás megőrzése érdekében. (4+15+10+9=38 Mrd. euró). A szövetségi kormány hangsúlyozza, hogy a keret felülről nyitott, „kerül, amibe kerül.” A végrehajtó rendeletek kidolgozása sok esetben még folyamatban van, várhatóan a napokban megjelennek.

A turisztikai szektoroknak nyújtott gyorshitelek 100 millió eurós kerete egy hét alatt kimerült, de mivel felülről ez is nyitott, folytatják a segélyek folyósítását.

A cégeknél az alkalmazottak esetében szintén lehetséges már a rövidített munkaidő alkalmazása, s az ehhez kötött állami támogatási konstrukció, amely keretében a munkavállalók munkaidejét 10-90% mértékben lehet csökkenteni, ugyanakkor a bérüket megtarthatják, mert az állam a munkáltató felé átvállalja a csökkentett munkaidőn felüli bért és annak TB-n kívüli közterheit március, április és május hónapokra. Szükség esetén ez három hónappal meghosszabbítható. A munkaügyi hivatalnál kell a támogatást a munkáltatóknak igényelni. További részletek az osztrák helyzetről ITT.