Innovatív várfelújítás élményszerű elemekkel

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 16. 09:25

A GINOP-7.1.9 pályázati program keretében a sátoraljaújhelyi vár, a sárospataki vár és a boldogkői vár konzorciuma 2,65 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A Boldogkővár alatt megtartott projektbemutató sajtótájékoztatón Szamosvölgyi Péter sátoraljaújhelyi polgármester és Dankó Dénes alpolgármester, Zavodni Ferenc boldogkőváraljai polgármester, Tamás Edit, a sárospataki Rákóczi Múzeum igazgatója és Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Nkft. ügyvezetője mutatta be a fejlesztési programokat.

 

Látogatóbarát fejlesztések Sátoraljaújhelyen

A projekt keretében Sátoraljaújhelyen folytatódik a vár régészeti feltárása. Új attrakció valósul meg egy kiszolgáló épület létrehozásával és a megközelítést és kényelmi funkciókat szolgáló infrastrukturális elemekkel (vizesblokk, játszótér, sétaút, Oremus út).

A tervezett látogatói útvonal a fogadóépületben kezdődik, ahol kiállítótér és kávézó kap helyet.

A kiállítótér bemutatja a vár kalandos történetét, továbbá a Zemplén-Abaúj térség várainak történetét is.

A várhoz vezető út felülete stabilizálásra kerül, a sétaútvonal mentén kültéri információs táblákat helyeznek el, amelyen a környék természeti értékeivel és élővilágával lehet majd ismerkedni.

A vár területén kronoszkóp mutatja be „élőben" az egykor állt középkori épületet és a várban zajló életet.

 

Folytatódik a boldogkői vár rekonstrukciója

A boldogkői vár esetében folytatódik a részleges rekonstrukció, az Öregtorony és a Malom-bástya visszaépítése, a helyreállítandó palotaterekben enteriőrkiállításokat alakítanak ki, audio-guide-os vezetéssel.

Helyreállítják a kiállítótérként és rendezvényhelyszínként egyaránt funkcionáló lovagtermet, valamint

egy 14. századi lakóhelyiség rekonstrukciója is megvalósul, amelyben korabeli ruhákat próbálhatnak fel a látogatók, továbbá itt ismerhetik meg a régészeti feltáráskor előkerült, tematikailag ide illő leletanyagokat.

A palota alsó szintjén lévő korabeli konyha rekonstrukciója segíti az érdeklődőket elképzelni a vár életét, ehhez kapcsolódik a gyümölcsaszaló- és feldolgozó műhely, valamint a helyi termékeket árusító ajándékbolt, ahol a környék termelőinek áruit vásárolhatják majd meg a látogatók.

A boldogkői várban helyreállítandó palotaterekben enteriőrkiállításokat alakítanak ki, audio-guide-os vezetéssel

Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

Megnyílik a vár föld alatti alagútja, amely a középkori pincét köti össze a vártól északra fekvő borozóval. Emellett a pincében két meglévő kiállítást újrarendeznek: a „Tűzben-vassal" címűt egy uradalmi kovács szerepköreinek bemutatásával, analóg-interaktív múzeumpedagógiai eszközök segítségével, valamint a „Bűnök és bűnhődések" címűt, amely a középkori kínzókamra eszközei mutatja be mintegy szerepjáték-szerűen, a látogató bevonásával, hátborzongató hanghatásokkal egy izgalmas atmoszférájú élménytérben.

Ugyancsak a pincetérben kap helyet egy új hiánypótló vártörténeti bemutatótér is, a műemlék építéstörténeti és birtoklástörténeti idővonalával, emellett rekonstrukciós animációs filmvetítéssel a várkomplexum főbb építési periódusairól, valamint a 16. századi hamis pénzverés és a hamisított Ferdinánd dénárok történetével.

 

Felújítások Sárospatakon

A Rákóczi-örökség emblematikus színhelyén, a sárospataki várban azok az épületrészek újulnak meg, amelyek rekonstrukciójára eddig nem nyílt lehetőség, bővül a kiállítási tartalom is.

A vár meglévő kiállítótereihez kacsolódóan, ahol a Rákóczi-családról és a magyar történelemben betöltött szerepükről, illetve a 16-17. századi főúri életről tájékozódhatnak a látogatók, egy ötnyelvű kiállításvezető alkalmazást fejlesztenek.

A látogatói útvonal mentén kialakított tabletes, visual guide-os idegenvezetés során az ideérkezők önállóan, igényüknek, tudásvágyunknak megfelelő tempóban ismerkedhetnek a helyszínnel.

Emellett szintén a Rákóczi-kultuszhoz kapcsolódóan két új állandó kiállítóteret nyitnak meg, amelyek egy 21. századi interaktív, élményorientált állandó kiállításnak adnak majd helyet.