Nyelvemlék-tanösvényt alakítanak ki Tihanyban

Forrás: MTI

 2021. január 08. 17:08

Folytatódnak a turisztikai fejlesztések Tihanyban. Közel 700 millió forintból új tanösvényt alakítanak ki a Csokonai-ligetben, megújulnak a teraszkertek és az apátsági lépcső.

A pénteki alapkőletétel alkalmából tartott sajtótájékoztatón Tósoki Imre, Tihany polgármestere elmondta, hogy a fejlesztés egy részben uniós, részben hazai forrásból megvalósuló, összesen 1,9 milliárd forintos beruházás egyik elemeként jön létre. Az összegen belül 1,2 milliárd forintból gazdálkodik az önkormányzat, 700 millió forintból pedig az apátság végzi a felújításokat.

A polgármester közölte: a beruházások részeként már megkezdték a tihanyi művészeti élményház megvalósítását, valamint a Visszhang domb karbantartását, az újonnan megkezdett fejlesztéssorozat pedig jövő héten indul az apátsági lépcső bontásával. A munkálatok befejezése a tervek szerint idén ősszel várható.

A turisztikai célú beruházások a tervek szerint idén őszre valósulnak meg

Fotó: Facebook/Tihany hivatalos oldala

A fejlesztés keretében a Csokonai-ligetben kialakítják a nyelvemlék-tanösvényt, amely a magyar irodalom jeles alkotóinak állít majd emléket, az apátsági lépcsősor mellett pedig az apátság ezeréves történetét bemutató kőelemeket helyeznek el.

A település 2030-ig megfogalmazott fejlesztési stratégiája összesen 40 beavatkozást tartalmaz, amelyek eredményeként megújul Tihany turisztikai kínálata - tette hozzá a polgármester.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója úgy fogalmazott, hogy Tihany "turisztikai szempontból nemzetközi szinten is értékesíthető település". A beruházásnak köszönhetően pedig a település új arculatát meghatározó infrastruktúra jön létre.

Mihályi Jeromos, a Tihanyi Apátság perjele a közös gondolkodás és a tevékenykedés fontosságát emelte ki. Az apátság értékeit a fejlesztésnek köszönhetően három helyszínen, a múzeumban, a Csokonai-ligetben és a Belső-tó partján lehet majd megismerni – fűzte hozzá.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője úgy vélte, hogy a Balaton reneszánszát éli, ezért szerinte kiemelten fontosak az új vendégkört is megcélzó tihanyi fejlesztések.