Fonyód és Balatonszemes is csatlakozik a Klassz a pARTon! fesztiválhoz

Forrás: MTI

 2022. június 14. 15:31

Fonyód és Balatonszemes csatlakozik a klasszikus zenét népszerűsítő Klassz a pARTon! fesztiválhoz, amely július 11. és augusztus 4. között várja az érdeklődőket az ország 15 településén.

Idén 51 program, 42 szólista és 19 zenekar várja a fesztivál látogatóit, akik ingyenesen ismerkedhetnek a klasszikus zenével – hangsúlyozta É. Szabó Márta, a fesztivál producere, a Cimbora Alapítvány elnöke, hozzátéve: a járvány évei után az eseménysorozat ismét a fővárosban, a Pesti Vigadóban indul útjára.

Idén is lesznek külföldi művészvendégek: a Gli Archi Ensemble szicíliai kamarazenekar, Nicolas Krauze francia karmester, Peter Caelen holland zongoraművész és Giuseppe Nova olasz fuvolaművész.

Minden évben megemlékeznek valamelyik híres magyar művészről, a tavalyi fesztivált Fischer Annie és Kocsis Zoltán zongoraművészek emlékének szentelték. Ebben az évben Tatán, az Öreg-tó partján rendezendő programok kapcsolódnak a város által indított Fellner Jakab-emlékévhez. A 300 éve született építész a késő barokk copf stílus egyik legkiválóbb magyarországi mestere volt, akinek több épülete áll Tatán.

A Balaton északi partján hét, a déli parton hat település ad otthont a koncerteknek. Idén két új helyszínen, a fonyódi Panoráma Strandon és a balatonszemesi Páduai Szent Antal templomban is készülnek programokkal.

Fonyód is csatlakozott az idén nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválhoz

Fotó: fonyod.hu

Fonyód a régió fontos oktatási és kulturális helyszíneként örömmel csatlakozott a fesztiválhoz – hangsúlyozta Erdei Barnabás alpolgármester, kiemelve: a település állandó lakosainak a száma 5200 fő, de nyáron 25-30 ezren is tartózkodnak Fonyódon. Az itteni programban a Cimbora Együttes interaktív verskoncertje, Tóth Levente Triója és A varázsfuvola című opera játékos-interaktív változata szerepel a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

A kultúrafogyasztási szokások folyamatosan változnak, egyre inkább háttérbe szorul az olvasás és a komolyzene hallgatása is – hangsúlyozta Vikman Pál, az EKF zenei projektmenedzsere. Mint mondta, el kell vinni az emberekhez az élőzene varázsát, a Klassz a pARTon! pedig oda megy, ahol az emberek vannak.

Érdi Tamás zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője többek között azt mondta, hogy az immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivált a varsói szabadtéri Chopin fesztivál koncertjei inspirálták. Kiemelte: a nyárestéken felcsendülő klasszikus zene gyógyító hatással bír a lélekre.