Forró témák az Európai Fürdőszövetség pöstyéni kongresszusán

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 27. 15:11

A pöstyéni gyógyfürdő-szigeten tartotta 26. kongresszusát az Európai Fürdőszövetség (ESPA European Spas Association) szeptember 21–23. között. A résztvevők egyúttal a Csehszlovák Balneológiai Társaság megalakulásának százéves évfordulójáról is megemlékeztek.

Pöstyén Szlovákia legjelentősebb gyógyhelye, éppen 200 évvel ezelőtt épült meg az első fürdőház. A nagy orvosi hagyományokkal rendelkező, 60-féle gyógykezelést kínáló balneoterápiás és rehabilitációs központban és a kongresszusnak helyet adó Ensana Health Spa Hotel által üzemeltetett szállodákban jelenleg is közel napi 2000 pácienst és vendéget kezelnek. Szlovákiában a vendégek 13 százaléka, a vendégéjszakák közel 20 százaléka köthető az egészségturizmushoz, döntően a gyógyturizmushoz – mondta el Václav Mika, a Slovakia Travel (Szlovák Turisztikai Ügynökség) vezérigazgatója, az ESPA-kongresszus társszervezője a helyszínen a Turizmus.com-nak.

Az ötcsillagos Thermia Palace és az Irma fürdő Pöstyénben – ez volt a mai fürdőkomplexumok első példája

Fotó: Facebook / European Spas

Az országban 1782 forrás tör felszínre, közülük 82 rendelkezik bizonyítottan gyógyító tulajdonságokkal. A vezérigazgató kiemelte a diverzitást, mint előnyt, a balneológiában használt gyógyvíz szinte minden fajtája elérhető náluk, s a hagyományos gyógyfürdők mellett jelentősek a Magas-Tátra klimatikus gyógyhelyei is – tette hozzá.

Büszkék arra, hogy az uniós országok közül elsőként, 2021 márciusában, Szlovákia indította el teljes állami finanszírozással a koronavírus-megbetegedés utókezelésére szolgáló gyógyfürdő-kúrákat 21 fürdőjében, ezzel az ITB Berlin szakvásár Medical Destination Award 2022 díját is elnyerte.

Václav Mika, a Slovakia Travel vezérigazgatója (középen) az ESPA-kongresszuson, mellette Lucia Matvija, a Slovakia Travel turizmusfejlesztési osztályának vezetője

Fotó: Slovakia Travel

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a hazai páciensek nagyon stabil vendégkört jelentenek a szlovák gyógyfürdőkben, a külföldi turisták között meghatározóak a csehek és a lengyelek, de idén már nagy számban visszatértek a németek és az izraeliek is. A gyógykúrázók mellett egyre többen érkeznek a szlovák fürdőkbe pihenési céllal wellnessezni, amit érdemes összekötni az ország pazar természeti látnivalóinak és számos UNESCO-világörökségi helyszínének felfedezésével – ajánlotta Václav Mika a magyarok turisták figyelmébe.

Az Európában elsőként létrejött pöstyéni szálloda-, fürdő- és terápiaközpont egy parkban és a művészetekkel összekapcsolva a Thermia Palace ötcsillagos szállodában és a vele egy épületben található, gyönyörű szecessziós Irma fürdőben valósult meg. Ide több magyar vendég is ellátogat.

A vezérigazgató kitért arra is, hogy a közép-európai fürdők ugyan egymásnak konkurensei is, de a sok egyedi gyógyászati specializáció miatt, vagy például a távoli piacokon közös marketinget folytatnak. A V4-ek soros elnökeként Szlovákia például Izraelben és Münchenben népszerűsítette a térség egészségturisztikai szolgáltatásait.

 

Tudásmegosztás, innovációk és kihívások

A 20 európai ország gyógyfürdőit és gyógyhelyeit tömörítő ESPA célja a gyógyfürdő-kultúra és a balneológia támogatása, a több száz éves hagyományokat felölelő orvosi szaktudás ápolása, az evidence based (bizonyítékokon alapuló) gyógyítás és az egészséges életmód széles körű népszerűsítése.

Az asztalnál (balról jobbra) Thierry Dubois, az ESPA elnöke, Eduard Blaha, a Cseh Fürdőszövetség és Janka Zalesakova, a Szlovák Fürdőszövetség elnöke; a pulpitusnál Tomáš Ondrčka, a szlovák Közlekedésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium turisztikai főosztályának igazgatója

Fotó: Slovakia Travel

Ennek megfelelően a háromnapos pöstyéni kongresszuson kiemelten foglalkoztak az egészségturizmusban jelenleg végbe menő változásokkal, a fürdőgyógyászat legújabb orvosi megoldásaival, megosztották a legfrissebb kutatási eredményeket és jó gyakorlatokat. A mintegy 130 résztvevő 23 különböző országból érkezett, a gyógyfürdők és gyógyszállodák üzemeltetői, klinikatulajdonosok, balneológusok és egészségturisztikai szakértők mellett közel 60 kiállító, hosted byer, valamint 10 ország médiaképviselői – köztük lapunk munkatársa – is jelen voltak. Itt ismertették annak a három fázisban lezajlott, nagy jelentőségű európai kutatásnak az eredményeit, amely a gyógyfürdőkben igénybe vehető poszt/long-Covid-kezelésekről készült, ami a legfrissebb publikációk szerint közel 20 millió embert érint Európában. Nagy hangsúlyt kapott a jelenlegi energiaválság hatása, ennek részeként a fürdővárosok polgármestereinek külön workshopot szerveztek, ahol a megújuló energiák nyújtotta lehetőségeket és új fejlesztéseket is bemutatták számukra – sorolta a legforróbb témákat Mezősi Csilla, az ESPA főtitkára lapunknak.

A kongresszus további témái között szerepeltek a mentális egészséget elősegítő szolgáltatások, a thalasszoterápia új kutatási eredményei, a klímaterápia növekvő jelentősége és az egészséges életmód népszerűsítése, de az előadók azzal is foglalkoztak, hogyan tudják a fürdőhelyek megnyerni a magas költési hajlandóságú észak-amerikai vendégeket, az egészségorientált utazókat vagy a betegek új generációit.Pöstyénben átadták az ESPA innovációs díjait is, nyolc kategóriában, amelyekkel az új fejlesztéseket, technológiákat, képzést, kutatást, desztinációfejlesztést szeretnék ösztönözni a tagság körében. Megemlékeztek továbbá az 1920-ban Prágában megalakult Csehszlovák Balneológiai Társaság százéves évfordulójáról, amelyet a Covid-járvány miatt csak most tudtak megünnepelni.

A konferencia mintegy 130 résztvevője 23 különböző országból érkezett

Fotó: Slovakia Travel

A konferencia keretében rendezték meg a SPA-Central Europe workshopot az egészségturizmusra specializálódott üzleti kapcsolatok és értékesítés támogatására. Jó és gyakorlatias megoldás, hogy a vendégek részére még az üzleti megbeszélések napját megelőzően bejárótúrákat és kezeléseket szerveztek Szlovákia gyógyfürdőibe, hogy a helyszínen, személyes tapasztalatok útján ismerkedjenek meg a kínálattal és a szolgáltatásokkal, ami megalapozta és elősegítette a B2B tárgyalásokat.

Mi például, a cseh és a lengyel sajtó képviselőivel, kipróbálhattuk a bajmóci fürdőközpont szolgáltatásait, iszapfürdőztünk a pöstényi Irma fürdőben, mások Trencsénteplic orientális stílusú fürdőjébe látogattak el. A tanulmányúton látottakról külön cikkben számolunk majd be.