Fotókiállítás Magyarország és Szerbia határ menti tájairól

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 22. 14:22

Magyarország és Szerbia határon átnyúló együttműködési programja fotókiállítással ünnepli az Európai Együttműködés Napját.

Az Európai Unió által társfinanszírozott kezdeményezés, az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország–Szerbia 2017. szeptember 21. és október 1. között a szegedi belváros jól ismert sétálóutcájában, a Kölcsey utcában kialakított szabadtéri fotókiállítással ünnepel.

A kiállításon a 2017. augusztus 8. és szeptember 10. közötti, Magyarország és Szerbia határ menti régiójának elbűvölő látványosságai című fotópályázat legjobbnak ítélt tizenkét fotóját tekintheti meg a közönség.

A kiállítás október 1-jéig látható a szegedi Kölcsey utcában

 

A fotókiállítást szeptember 21-én a szegedi REÖK Regionális Összművészeti Központban tartott díjátadó ünnepség keretében nyitották meg, amelyen részt vettek a nyertes fotók készítői, a Programszervek és a média képviselői, valamint a meghívott vendégek.

A kiállított fotók készítői: Molnár-Gábor Olivér (első helyezett), Dr. Tóth-Piusz István (második helyezett), Dobó János (harmadik helyzett), Petar Zambo, Tóth Éva, Dejana Kovačević, Ágoston Csongor, Žarko Jakšić, Vojnović Željko, Kávai Zsuzsanna, Maša Cvijanović és Tóth Noémi.

Az első két helyezettről szakmai zsűri, a harmadik helyezettről pedig a Program Facebook-oldalán indított nyilvános szavazás döntött.

Az első helyezett, Molnár-Gábor Olivér díjnyertes fotója előtt

Fotók: Interreg-IPA CBC

Az Interreg-IPA Magyarország Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program ezen túlmenően azzal is jutalmazza a nyertes tizenkét fotó készítőit, hogy alkotásaikat megjeleníti a Program különféle kiadványaiban és a 2018. évi nyomtatott naptárában. Ez utóbbit 2017 végéig a Program számos partnerszervezetének küldi meg.

A magyar–szerb határtérség – amely egyben az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország–Szerbia programterülete is – a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyéket és a szerbiai Vajdaságot, így Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség megyéket jelenti.

Magyarország és Szerbia határtérségének az egyik kiemelkedő jellegzetessége a két egymással szomszédos ország közös természeti, történelmi és kulturális öröksége. Ezzel egyidejűleg a Program egyik prioritása az idegenforgalom, a kulturális és természeti örökségvédelem ösztönzése is. Ezek az elemek adtak ihletet az idei Európai Együttműködési Nap ünneplésére.

Az Európai Együttműködés Napjával minden évben szeptember 21-e körül ünneplik a különböző európai régiók – és az Európai Unióval szomszédos országok – közötti területi együttműködést. Az ebből az alkalomból Európa-szerte tartott eseményekről a www.ecday.eu honlapon tudhat meg többet.