Francia mobilapplikáció a koronavírus ellen

Forrás: turizmus.com

 2021. április 26. 10:36

Franciaország elindította az „Együtt a Covid ellen" nevű mobilalkalmazást, amelyen tesztigazolásokkal és oltási bizonylattal könnyítheti meg a beoltott, illetve fertőzésmentes személyek életét.

Az applikációt eddig 14,7 millió ember töltötte le, és a rendelkezésre álló nyomon követési funkciójának köszönhetően nagyban megkönnyíti a kontaktkutatók munkáját egy-egy pozitív eset kapcsán. Az alkalmazás ugyanis értesítést küld felhasználóinak a vírusnak való kitettségükről - írja a VIMOSZ hírlevele.

Együtt a Covid ellen

Fotó: tousanticovid.gouv.fr

Franciaország különleges útlevelet is biztosíthat azon beutazó amerikai állampolgároknak, aki COVID-19 elleni oltással vagy negatív teszttel rendelkezik - nyilatkozta Emmanuel Macron elnök.

Az államfő szerint Franciaország korlátozásainak május elejétől enyhülnie kell, és minden felnőttnek meg kell kapnia legalább egy adag vakcinát a nyár vége előtt. Hozzátette, jelenleg is folynak az egyeztetések a francia kormány és a Fehér Ház tisztviselői között, tudatában vannak az USA felől érkező turizmus fontosságának.

Márciusban az Európai Bizottság felvázolta az európai zöld útlevél tervét, amely a biztonságos és szabad helyváltoztatás megkönnyítését célozná meg az EU 27 országán belül.

Három külön igazolásból állhat majd, amelyek igazolják, hogy tulajdonosa vagy kapott oltást, vagy a közelmúltban negatív eredményű tesztet produkált, vagy felépült a betegségből az azt megelőző 180 nap során.

Macron szerint a "különleges francia útlevél" az európai tanúsítvány részét képezheti majd.

Thierry Breton, az EU belső piaci biztosa a francia televíziónak elmondta, hogy június elején - legkésőbb június végén – tesztelik az EU-s zöld útlevél működését a gyakorlatban is.