Franciaország a határait június 15-ig biztos zárva tartja (frissítve)

Forrás: MTI

 2020. május 10. 15:08

A francia kormány csütörtökön jelezte, hogy a koronavírus-járvány miatt hatályba léptetett határzár a szigorú kijárási korlátozások május 11-én esedékes fokozatos feloldásakor is érvényben marad, de a schengeni övezetből érkezőknek nem vezetnek be kötelező karantént.

„Úgy döntöttünk, hogy meghosszabbítjuk a jelenleg érvényben lévő belépési korlátozásokat legalább június 15-ig” – jelentette be Christophe Castaner.

A belügyminiszter kiemelte, hogy tekintettel a járvány Európában megfigyelhető lefékeződésére és arra, hogy az uniós tagállamok párhuzamosan vezettek be egészségbiztonsági intézkedéseket, Franciaország nem ír elő kötelező karantént a más európai országokból érkezőknek.

A vírus terjedésének és a kórházak leterheltségének függvényében az országot két részre – vörös és zöld zóna – osztja a kormány.

A vörös zónába tartozó négy régióban, vagyis a párizsi agglomerációban, Elzász-Lotaringiában, az északkeleti és a középső országrészében – amelyek Franciaország területének mintegy negyedét teszik ki – zárva maradnak a nyilvános helyek, beleértve a parkokat és a játszótereket is.

Franciaország a jelenleg érvényben lévő belépési korlátozásokat legalább június 15-ig meghosszabbítja

Fotó: 123rf.com

Az egész országban kötelező lesz a tömegközlekedési járműveken a maszkviselés és a biztonsági távolságtartás, s a párizsi agglomerációban a csúcsforgalmi időkben csak azok használhatják a tömegközlekedést, akik munkába indulnak vagy onnan tartanak hazafele, illetve akiknek halaszthatatlan dolguk van, egyebek mellett orvoshoz, bíróságra vagy a gyerekükért mennek, és ezt igazolni tudják.

A rendőrség hétfőtől ugyanúgy ellenőrizni fogja az utasokat, mint ahogy a karantén idején az utcán közlekedőkkel megtette, és aki nem tudja igazolni, hogy miért szállt járműre, 135 eurós pénzbírságot kaphat.

Párizsban az általános karantén idején harmadannyi busz, metró és villamos közlekedett, mint általában. A párizsi tömegközlekedési vállalat, az RATP jelezte, hogy hétfőtől 75 százalékosra növeli a szolgáltatását, amely június elejére állhat vissza a normál üzemmódba.

Május 9-én, szombat este  – két nappal a koronavírus-járvány miatti általános karantén fokozatos feloldásának megkezdése előtt – a francia parlament megszavazta az egészségügyi rendkívüli állapot meghosszabbítását július 10-ig.