Franciaországban egyelőre nem lesz újabb karantén

Forrás: MTI

 2021. január 26. 17:44

A védelmi tanács szerdán értékeli ki, hogy milyen hatása volt a szigorított kijárási tilalomnak, az államfő azonban nem tervez újabb bejelentést az ülés után.

Emmanuel Macron francia államfő nem tervezi, hogy megszólal a védelmi tanács szerdai ülése után – jelezte az elnöki hivatal, ami arra utal, hogy a kormány egyelőre nem tervezi egy újabb karantén kihirdetését.

A nem csökkenő járványügyi mutatók miatt és a koronavírus fertőzőbb brit és dél-afrikai variánsának terjedésétől tartva a járványügyi szakemberek egy jelentős része, köztük a kormány mellett működő tudományos tanács vezetője, Jean-Francois Delfraissy is egy harmadik általános karantén kihirdetését szorgalmazza napok óta.

Az Elysée-palota tudatta: előbb meg kell várni, hogy milyen hatása volt a mutatókra az éjszakai kijárási tilalom tíz nappal ezelőtt délután 6 órára előrehozott kezdésének. Ennek kiértékelésére szerdára hívta össze az államfő a védelmi tanács heti ülését, amely után viszont nem kíván bejelentést tenni, azaz egyelőre nem várható újabb korlátozás.

Több járványügyi szakember egy harmadik általános karantén kihirdetését szorgalmazza Franciaországban

Fotó: Pixabay

Franciaország elsősorban a koronavírus korábbiaknál fertőzőbb variánsainak egyre nagyobb arányától tart az új esetekben, amely a szakemberek szerint egyes régiókban már elérheti a 7-9 százalékot is. A kórházi mutatók és az elhalálozások száma egy héttel ezelőtt indultak lassú romlásnak.
Az elmúlt 24 órában 449-en vesztették életüket, s ezzel 73 494-re emelkedett az elhunytak száma. Az egészségügyi tárca szerint eddig 1 092 958 francia vette fel a koronavírus elleni oltás első dózisát.