Franciország turizmusa 2023-ban várhatóan meghaladja a járvány előtti szintet

Forrás: turizmus.com

 2022. május 27. 13:40

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) friss tanulmánya szerint a franciaországi utazási és turisztikai ágazat a nemzeti gazdasági fellendülés motorja lesz, és jövőre akár meg is haladhatja a járvány előtti szintet: az előrejelzések alapján 2,2 százalékkal emelkedik majd a 2019-es szint fölé.
A WTTC legfrissebb gazdasági hatásjelentésének (EIR) előrejelzése szerint az ágazat hozzájárulása a francia GDP-hez jövőre meghaladhatja a 216 milliárd eurót – írja a Breaking Travel News, a turisztikai világszervezetre hivatkozva.

Az ágazaton belüli foglalkoztatás szintén meghaladhatja a 2019-es szintet, és közel 90 000 további munkahelyet teremthet, ami a jövő év végére közel 2,8 millió munkahelyet jelent.

A globális turisztikai szervezet legfrissebb adatai szerint az utazás és turizmus GDP-je a következő évtizedben várhatóan évente átlagosan 2,8 százalékkal nő majd, ami több mint kétszerese az ország teljes gazdaságának 1,3 százalékos növekedési ütemének, és így közel 264 milliárd eurót (a teljes gazdaság 9 százalékát) érhet el.

Az előrejelzésből az is kiderül, hogy a franciaországi idegenforgalmi ágazat a következő 10 évben várhatóan több mint 385 000 munkahelyet teremt majd, ami évente átlagosan több mint 38 000 új munkahelyet jelent, és 2032-re az ágazatban foglalkoztatottak száma meghaladja majd a hárommilliót.

Ezenfelül az ágazat GDP-hez való hozzájárulása az idei év végére várhatóan 24,3 százalékkal, több mint 200 milliárd euróra nő, ami a teljes gazdasági GDP 7,8 százalékát teszi ki. Az ágazatban foglalkoztatottak száma egyelőre lassabban, 3,1 százalékkal nő majd, de így is közel 2,7 millió munkahely lesz az év végére.

franciaorszag

A turizmusban történő foglalkoztatás szintén meghaladhatja a 2019-es szintet, az ágazat közel 90 ezer további munkahelyet teremthet 2023-ban

Fotó: 123rf.com

Julia Simpson, a WTTC elnöke és vezérigazgatója elmondta: "Franciaország a világ legnépszerűbb úti célja, az európai utazási és idegenforgalmi ágazat gerince. A világjárvány akkor sújtotta igazán a francia gazdaságot, amikor a nemzetközi utazás leállt. A világjárvány alatt Macron elnök és kormánya felismerte ágazatunk fontosságát, és teljes elkötelezettséget mutatott a helyreállítás mellett." Hozzátette, hogy a WTTC adatai pozitív kilátásokat, és egyértelmű helyreállást mutatnak mind az utazás és a turizmus gazdasági hozzájárulása, mind a munkahelyek tekintetében, ami erős lendületet ad a vállalkozásoknak az egész országban.

A világjárvány előtt Franciaországban az utazás és a turizmus teljes hozzájárulása a GDP-hez 2019-ben 8,4 százalék (211,9 milliárd euró) volt, ami 2020-ra mindössze 5 százalékra (114,9 milliárd euró) esett vissza, ami elképesztő, 45,8 százalékos veszteséget jelentett.

Az ágazat közel 2,7 millió munkahelyet is támogatott, mielőtt a nemzetközi utazások szinte teljes leállása 255 000 (9,5 százalékos) munkahelyvesztést eredményezett, ami 2020-ban alig több mint 2,4 millió munkahelyet jelentett.

A WTTC legfrissebb EIR-jelentéséből az is kiderül, hogy 2021-ben kezdődött el a fellendülés az ország utazási és turisztikai ágazatában. Tavaly a GDP-hez való hozzájárulása 40,6 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, és elérte a 161,5 milliárd eurót. A munkahelyek helyreállítása azonban lassabban haladt: mindössze 170 000 utazási és turisztikai munkahely jött létre, így az országban a turizmusban dolgozók száma 2,6 millió volt.

Az ágazat hozzájárulása a gazdasághoz és a foglalkoztatáshoz nagyobb is lehetett volna, ha nem ütött volna be az új, omikron-járványhullám a télen, amely miatt a fellendülés világszerte megtorpant, és számos ország ismét szigorú utazási korlátozásokat vezetett be.