Frissített ismeretekkel várják a szezont az idegenvezetők

Forrás: turizmus.com

 2022. március 08. 12:41

Idén az újraindulás jegyében és reményében folytatta szakmai munkáját a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ). Az együttműködések szélesítése és a tagság tudásának gyarapítása érdekében több új, vagy megújult attrakcióhelyszínre is ellátogattak azok meghívására - számolt be Caesar Éva elnök.

Januárban a MISZ tagjai megismerkedhettek a budapesti Táncsics Mihály utcai, több mint négyszáz éves zsidó imaházzal, a gyönyörűen felújított Rumbach utcai zsinagógával és a Kazinczy utcai ortodox zsinagógával a MAZSIHISZ Turisztikai Igazgatósága jóvoltából.

Idegenvezetők a budai Várban található, több mint négyszáz éves zsidó imaház előtt

Fotó: Caesar Éva

Február 20-án Budapest legújabb, első osztályú sétahajója, a Citadella fedélzetén találkozhattak az idegenvezetők. A két szakmai szervezet, a MISZ és a Magyar Idegenvezetők Egyesület (MIE) tagsága, valamint az Idegenvezetők Klubja Facebook-csoport néhány tagja részt vehetett egy baráti hangulatú összejövetelen a Dunai Sétahajózás Kft. - Duna Cruises meghívására.

"Kényelmes boxokból, az elsők között és kivételesen vendégként élvezhettük a fővárosi panorámát az új sétahajóról, ugyanakkor alkalmunk volt megismerni a cég jövőbeni terveit, újító szemléletét és az együttműködés lehetőségeit" - mondta a MISZ elnöke.

Dunai sétahajózás a Citadella nevű hajón

Fotó: Caesar Éva

Egy nappal később a felújított komáromi Csillagerőd látta vendégül az idegenvezetőket. "Rengeteget tanultunk a benne elhelyezett szobrokról, amelyek több mint száz éve a világ leghíresebb szobrairól másolatként készültek, és hajdan a Szépművészeti Múzeumban voltak láthatók. Az ezerhatszáz darabból mintegy háromszáz megmentett, restaurált szobor látható ma a Csillagerődben, melyek a leghíresebb antik görög, római, középkori és reneszánsz szobrok másolatai, de önmagukban is művészi értéket képviselnek" - mondta Caesar Éva.Legutóbb, február 26-27-én pedig az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kétnapos idegenvezetői képzésén vettek részt a kollégák, amelyet a pandémia miatt kétéves halasztással most tudtak megtartani. Az Esztergomban tartott képzésen szerepelt a Szent Adalbert-székesegyház története és maradványai, az újkori bazilika építéstörténete, műalkotások a bazilika belső tereiben, a Főszékesegyházi Kincstár gyűjteményének története, tárgytípusok, újkori ötvöstárgyak, textilek, leggyakrabban ábrázolt szentek és attribútumaik, szimbólumok és jelentésük. A mintegy 120 részt vevő idegenvezető között a MISZ és a MIE tagjai is jelen voltak. Lehettek volna többen is, de a képzés pont egybeesett az Idegenvezetők Világnapjának programjaival - jegyezte meg az elnök.

"Immár frissített ismeretanyaggal felvértezve állunk a reményteljes szezon és az ide érkező turisták elébe. Reménykedünk abban is, hogy a magyar utazási irodák által szervezett utak közül is minél többet el tudnak indítani, hogy kiutas kollégáink is munkához juthassanak" - zárta a beszámolóját Caesar Éva.