Friuli-Venezia Giulia, a „felfedezetlen kincs”

Forrás: turizmus.com

 2021. március 17. 15:40

Az idei, virtuálisan megrendezett berlini ITB turisztikai szakvásáron sajtótájékoztató keretében mutatkozott be a Friuli-Venezia Giulia régió, különleges természeti adottságain, értékein, csodás városain keresztül.

Olaszország egyik legsokszínűbb tartománya az ország északi végében, a Dolomitok, az Alpok és a tengerpart között bújik meg, különleges földrajzi helyzetének köszönhetően pedig igazán multikulturális: a szomszédos szlovén és osztrák kultúrák is nagy hatással voltak a régióra, és mind történelmében, mind építészetében, de még gasztronómiai kincseiben is felfedezhetőek az Osztrák-Magyar Monarchia örökségei.

A konferencián Friulit nagy potenciállal rendelkező, biztonságos úti célként írták le az osztrák és német vendégeknek, és bemutatták a hatalmas, nyílt zöld területeket, a túralehetőségeket, továbbá a tartomány nagyvárosait, Udinét és Triesztet is.

Előbbi a hajdani Velencei Köztársaság egyik legjelentősebb települése volt. Hatalmas, velencei gótikus és reneszánsz stílusban épült palotáról híres. Szintén a velenceiek érdeme Palmanova, a csillag alakú erődváros is a régióban.

Friuli északi részén a hegyek uralkodnak, a Dolomitok mellett a Júliai-Alpok és a Karniai-Alpok csúcsai, az apró hegyi tavak és szűk hegyi útvonalak között túrázhatunk. Ide tartozik az „Alpe-Adria ösvény” és az Alpe Adria kerékpárút, de a „Made” és a „Walk of Peace” projektek is, amiért tavaly októberben Szlovéniával együtt elnyerték a legjobb interregionális projekt címét is.

friuli_123rf

Friuli hatalmas zöld területeit és szőlőbirtokait a Dolomitok, az Alpok és a tengerpart határolja

Fotó: 123rf.com

A hegyvidék mellett a kiváló nedűiről híres Friuli borvidék (Friulano) is fontos része a régiónak. A remek borok mellett érdemes megkóstolni a tipikus olasz presszókávét, a San Daniel sonkát, a grappát és az olaszok híres süteményét, a gubanát is. Ráadásul az első automata presszógépet is a tartományban, Triesztben készítették.

A tartomány tehát igazi „felfedezetlen kincs,” ahogy Oliver Graue, a német BizTravel szerkesztője mondta a sajtótájékoztatón. Az UNESCO világörökségi listáján is több helyszínnel szerepel, ott van például Aquileia, amely egykor a Római Birodalom egyik legnagyobb városának számított, vagy a különleges természeti szépségéről ismert Dolomitok. A longobárdok olaszországi jelenlétéhez kapcsolódó Longobárd út kiindulópontjának számító Cividale del Friuli egyes részei – például egy ősi templom – is a világörökséghez tartozik, illetve az Alpok őstörténeti cölöplétesítményei, cölöpfalvai is.

A tartomány különleges kultúrájához hozzátartozik a lakossága körében rendkívül elterjedt friuli nyelv is, amelyet egy kissé latinos, a rétorománhoz hasonló nyelvnek írtak le. A régió közlekedési tábláin minden két nyelven szerepel.

A tengerparton a két tengerparti üdülőhely, Grado és Lignano Sabbiadoro lehet ismerős, ezek azok a részei a tartománynak, amelyek több turistát vonzanak, a többi hely inkább az aktív és családi kikapcsolódásra, a hosszú hétvégékre ajánlott.

Friuli „Olaszország egy olyan része, amely teljesen különbözik a többi régiótól. Különböző kultúrák hatásait hordozza magán, nemcsak a történelmében és építészetében, hanem az erős identitásában, a különböző nyelvekben és nyelvjárásokban is. Ezek együtt alkotják északkelet-olaszország egyik legegyedibb és leglenyűgözőbb ékszerdobozát" – mondták a sajtótájékoztatón.