Friuli-Venezia Giulia utcáin ismét kötelező a maszk

Forrás: MTI

 2021. november 30. 10:05

Olaszországban elsőként az északkeleti Friuli-Venezia Giuliában emelték a járványintézkedések fokozatát többek között kötelező maszkviseléssel az utcákon, miközben a polgármesterek szövetsége (ANCI) minden városban ugyanezt szorgalmazza.

A Szlovéniával határos, 1,2 millió lakost számláló tartomány hétfőtől úgynevezett sárga színű övezetnek számít, amely a járványintézkedések szigorítását jelenti.

Ismét kötelező a maszkviselés, de nemcsak az üzletekben, hivatalokban, iskolákban, a tömegközlekedési eszközökön és minden más zárt téren, hanem a szabadban is. Kivételt egyedül a magányos séta jelent, például parkban kutyasétáltatás közben, vagy szabadtéri sporttevékenység esetében – jelentette Il Piccolo című trieszti napilap.

Friuli-Venezia Giulia utcáin és terein – Olaszországban elsőként – ismét kötelező a maszk

Fotó: 123rf.com

A tartomány egy héttel megelőzte az országosan december 6-tól bevezetendő szigorítást, miszerint a tömegközlekedési eszközökre majd kizárólag azok szállhatnak fel, akik legalább egy adag oltást megkaptak.

Ugyanaz vonatkozik a színházakba, mozikba, múzeumokba, sportlétesítményekbe történő belépésre is, valamint oltási igazolás szükséges a bárok és éttermek belső termeiben történő asztali fogyasztáshoz is.

Az oltási igazolás csakis a betegségből történt felgyógyulással „váltható ki”, a negatív teszteredmény nem elegendő többé a védettség igazolásához.

Sajtóbeszámolók szerint az utóbbi egy héten a tartományban a legtöbb új beteget azonosító Trieszt utcáin az emberek többsége már viselte a maszkot.

A belváros éttermesei úgy nyilatkoztak, hogy tartanak a látogatottság visszaesésétől, mivel még az oltottak is „komplikációnak” tartják a védettségi ellenőrzéseket, és inkább lemondanak a vendéglőről.

Az olasz egészségügyi tárca adatai azt mutatják, hogy több más régió is a szigorítások bevezetésének küszöbén áll: az elsők között az északi Lombardia, ahol a napi esetszám ismét kétezer fölé ugrott. Trentino-Alto Adige régióban már 36 önkormányzatot helyeztek teljes zárlat alá, éjszakai kijárási tilalommal.

A polgármestereket tömörítő ANCI elnöke, Antonio Decaro – aki a déli Bari első embere –, azt kérte a kormánytól, hogy december 6-tól mindenhol rendelje el a kötelező maszkviselést szabadtéren is. Számos városban már kötelező a maszkhasználat a belváros emberekkel teli utcáin.

A vasutasok, a városi tömegközlekedésben dolgozók és a taxisok szakszervezetei péntekre országos sztrájkot hirdettek meg a munkavégzéshez kötelező védettségi igazolás bevezetése ellen tiltakozva. Az érdekképviseletek szerint az oltás nélküli dolgozók megkülönböztetése diszkriminációhoz vezet. A jelenlegi szabályok szerint az oltakozást megtagadó dolgozóknak 48 óránként negatív teszteredményt kell bemutatniuk.

A szakszervezetek megvalósíthatatlannak tartják azt a rendelkezést is, miszerint december 6-tól csakis oltási igazolással lehet buszra, metróra, villamosra vagy taxiba szállni. Kifejtették, hogy az utasok egyenkénti ellenőrzéséhez sem a sofőrök, sem a kalauzok nem elegendők.