Fukusima visszatérne a világturisztikai térképre

Forrás: turizmus.com

 2019. december 15. 13:31

Bár a nagyvilág Fukusimát elsősorban a nukleáris katasztrófával járó földcsuszamlásról ismeri, valójában egy természeti adottságokban és történelmi emlékekben gazdag régióról van szó, amelynek vezetői azt szeretnék, ha özönlenének oda a turisták.

Japán olyan erősen hisz Fukusima visszatérésében, hogy a 2020-as tokiói olimpiai láng váltójának indításához J-Village-et, az elsősorban sportközpontjáról híres települést választották – írja a CNN Travel.

J-Village mindössze 12,4 mérföldre található a nukleáris baleset helyszínétől, de magasabban fekszik, ez mentette meg az itt élőket a szökőártól, és ide menekültek a katasztrófa elől máshonnan is az emberek. Ma az újjáéledés szimbólumának tekintik.

Festői táj Fukusima régióban

Fotó: Pixabay

A helyi idegenforgalmat évtizedek óta szorgalmazók között találjuk Ken Hoshit, aki bárki másnál többször fényképezte – egyben népszerűsítette - az itteni tájat, és aki egyedülálló, úttörő szerepet játszott a helyi turisztikai fejlesztésekben. Miután például felfedezte, hogy a dombtetőről milyen gyönyörű kilátás nyílik a Tadami folyóra, meggyőzte a helyi hatóságokat, hogy építsenek lépcsőket a könnyebb hozzáférés érdekében; most pedig azért lobbizik, hogy az idős emberek lifttel juthassanak fel oda.  "Nehéz ide új iparágakat telepíteni, a turizmus a legjobb módja az itteni fejlődés újra indításának" – nyilatkozta.A Fukusimába érkező turisták többsége hagyományosan tajvani, akik szeretik itt tölteni az őszi és a téli hónapokat. Elsősorban számukra szerveznek programokat. Vízi túrákat indítottak el a Tadami folyón, amelyek elvezetnek egy különleges, kísértetjárta helyhez. Itt egykor egy falu állt, amely egy 1964-es földcsuszamlás miatt néptelenedett el. Sok turisztikai célú vállalkozás már több generáció óta működik itt.

A turisták idecsalogatása azonban nem könnyű. Fukusima a Honshu-sziget északkeleti, a lakott területektől távoli végén helyezkedik el, a Japánba érkező külföldiek kevesebb, mint 2 százaléka látogat ide.

Japánnak ezen a táján is mesésen virágoznak a gyümölcsfák tavasszal

Fotó: Pixabay

Természetesen a legnagyobb probléma az, hogy a nyolc évvel ezelőtt összeomlott atomerőmű miatt még mindig nagyon sokan tartanak a sugárzástól. Tavaly csak 120 ezer külföldi vendégéjszakát regisztráltak, pedig a tartomány területének csupán 2,8 százaléka szennyezett, és természetesen nem oda szervezik a túrákat. Azok a turisták, akik nem először látogatnak ide, és már látták a fő nevezetességeket, mint például Kiotót, vagy azok számára, akik távol akarnak maradni a tömegtől, Fukusima kiváló alternatívája lehetne a már jól ismert úti céloknak.

Japán területileg harmadik legnagyobb tartományának kevesebb, mint 2 millió lakosa van, a táj festői, kanyargós hegyi utakkal, erdőkkel, rohanó folyókkal, vízesésekkel, lápvidékekkel és völgyekkel tarkított.

A régió híres a szép őszről, téli heves havazásairól, a neves történelmi helyekről, a szamuráj szellemről. Híres gyümölcstermelő vidékről van szó, különösen az őszibarack- és a datolyaszilvafák tavaszi virágzása mesés. Dicsérik a helyi konyhát, a több mint 130 meleg vizű forrást, az üdülőhelyeket és a több mint 60 sörfőzdét. De elismert a bortermelése is, és gyönyörű kastélyok, várak emelkednek a környéken. A tartomány leghíresebb erődítménye Aizuwakamatsu, amely a szamurájok hajdani főhadiszállása volt, és amely Aizu városában található, a tartomány legnyugatibb régiójában.

Kapcsolódó cikkek

Budapesti kincsek Tokióban

2019. december 06.