Fürdőbezárást és leépítéseket sem tervez a fővárosi fürdővállalat

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 08. 10:01

Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója a sokszorosára emelkedő energiaárak hatásáról beszélgetett Érczfalvi András műsorvezetővel a Trend FM-en.

A budapesti fürdők nagyon sikeres nyolc hónapon vannak túl, a forgalom messze – mintegy 2 milliárd forinttal és 440-450 ezer vendéggel – meghaladta a tervezettet. Ehhez a külföldi látogatók felől érkező stabil keresleten túl a nagy nyári meleg is hozzájárult, különösen a legforróbb napokon bonyolított kiemelt forgalmat a vállalat. A belépők számát tekintve a 2019. évi mintegy 85 százalékánál tartanak, a bevételek pedig közelítik a három évvel ezelőttit, sőt a három nyári hónapban vendégszám és bevétel tekintetében is sikerült meghaladni a korábbi számokat – mondta el a műsorban Szűts Ildikó.

Szűts Ildikó: A budapesti fürdők költségei is az idei többszörösére emelkednek jövőre

Fotó: BGYH

A megnövekedett energiaárak miatt azonban a fürdőágazat is komoly kihívásoknak néz elébe – tette hozzá a BGYH Zrt. vezérigazgatója. Ahhoz ugyanis, hogy egy fürdő folyamatosan tudjon üzemelni, bizonyos műszaki berendezéseknek – pl. a vízforgató vagy a légcserélő rendszereknek – folyamatosan működniük kell, azokat nem lehet néhány napra leállítani, vagy csak a nyitás előtt fél órával bekapcsolni.

A BGYH Zrt. az első jeleket látva még a nyár közepén összeállított egy válságtervet, amelynek alapján többek között leltárba vettek minden egyes fogyasztóhelyet és felmérik ezek energiafelhasználását, ami később lehetővé teszi a rugalmas beavatkozást.

A vállalat sikeresen túl van a földgázbeszerzésen, de októbertől 1336 forintot fizet egy köbméter gázért, ami a 18-szorosa a 2021-es árnak. A villamosenergia-szerződés december 31-ével jár le, tehát még megbecsülni sem lehet, milyen árak lesznek, ha befejeződik a közbeszerzési eljárás. Azonban ha a jelenlegi állás szerint kalkulálnak, akkor az idei, összesen 1,4 milliárd forintos energiaköltség után jövőre 4 milliárd forintot, tehát 2,6 milliárd forinttal többet kell kigazdálkodniuk, és ebben az összegben még nem szerepel az infláció hatása, a távhőárak, a benzin és a gázolaj árának, valamint a béreknek az alakulása.

A vállalat ennek ellenére nem kívánja bezárni a fürdőket, és létszámleépítést sem tervez – mondta a vezérigazgató, aki azután arról is beszélt, hogy „milyen irányba próbálnak menekülni”,  például milyen, a vendégek által nem, vagy alig észrevehető takarékoskodási intézkedéseken gondolkodnak.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható: