Fürdők trendriportja: a keleti országrész húzta a nyugatit

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 26. 14:46

A keleti országrész fürdői nagyobb arányban vették ki részüket az országos forgalomnövekedésből – derül ki a Magyar Fürdőszövetség friss Trendriportjából, amely az idei első fél évet elemzi.

A szerkesztőségünk részére eljuttatott anyagból egyebek mellett kiderül, hogy a fürdőüzemeltető társaságok értékesítésének nettó árbevétele az idei első fél év során a 2018. évi bázishoz képest átlagosan 15,9%-kal nőtt. Ezen belül a fürdőszolgáltatás nettó árbevétele átlagosan 16%-kal növekedett, a gyógyszolgáltatásból származó nettó árbevétel (társadalombiztosítási támogatás és a vendégek által fizetett önrész együttesen) 0,5%-os csökkenést mutat.

A fürdőszolgáltatást igénybe vevők egy fürdőre jutó éves átlagos látogatószáma a kelet-nyugati összehasonlításban is eltérő mértékben változott. A fürdőlátogatók számát illető változás átlagosan 2018. I. félévről 2019. I. félévre 5,3%-os növekedést mutat (15,9%-os hozzá kapcsolódó átlagos bevételnövekedés mellett), a vizsgált fürdők adatainak összesítése alapján azonban a keleti és nyugati országrész átlagos látogatószáma eltérő irányba változott: Keleten 8%-kal nőtt, Nyugaton 3%-kal csökkent, amely összesítve 5,3%-os növekedést jelent.

A nyugati csökkenő tendencia abból fakad, hogy az ezen országrész nagyobb fürdői bár többnyire növekvő látogatószámot produktáltak, a kisebb fürdők látogatószámai emellett javarészt csökkentek, így az átlagos változás csökkenő tendenciát mutat.

Tekintve, hogy a nagyobb fürdők látogatószámának 10% alatti növekedése is jelentős mértékű egy kisebb fürdő látogatószámához képest, így összességében az is megállapítható az adatszolgáltatás alapján, hogy a látogatószám főben mért értéke összességében nőtt, 5% alatti mértékben.

Eltérően alakult a forgalom az ország keleti és nyugati felében, illetve az első és a második negyedév során

Fotó: Magyar Fürdőszövetség

 

 

Ahogyan azt a fenti ábra is szemlélteti, mind a keleti, mind a nyugati országrészben mért fürdőlátogató szám 150–200%-os növekedést mutat az év első két negyedévének összehasonlítása alapján.

Azaz, az április–június időszak alatti látogatószámok a január–márciusi látogatószámok 1,5-2-szerese. Ez a második negyedévet érintő, magasabb látogatószám a nyugati országrészben erősebb növekedést produkált, mint a keleti országrészben.

A trend 2019-re 2018-hoz képest erősödni látszik, azaz az év 2. negyedéve egyre erőteljesebb látogatószám növekedést produkál az 1. negyedév látogatószámához képest. Ezen tendencia egyik pillére az, hogy 2019. 1. negyedévének látogatószáma mind a keleti, mind a nyugati országrészben alulmúlta a 2018. 1. negyedéves adatokat. Az 1. féléves, azaz 6 havi adatok alapján viszont 2019. felülmúlta a 2018. első 6 havi látogatószámot.

A gyógykezelések számát illetően átlagosan 2,5%-os növekedés tapasztalható. A fürdőszolgáltatást igénybe vevők száma az idei I. félévben átlagosan 5,3%-ot nőtt. Ezen belül a NEAK 01-es típusú gyógyfürdőbelépők száma 7,2%-kal csökkent.

A fürdőszolgáltatáshoz kapcsolódó foglalkoztatottak száma (kölcsönzött munkaerővel együtt) 2019. I. félévben átlagosan 2%-kal növekedett 2018. I. félévhez képest.

A teljes elemzés ezen a linken érhető el.

Kapcsolódó cikkek