Fürdős szakmai napon ismerkedtünk Mosonmagyaróvárral

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. március 18. 13:21

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Fürdőszövetség képviselőit, valamint fürdővezetőket hívott meg a mosonmagyaróvári Flexum Thermal & Spa egy tartalmas szakmai napra, amelyen mi is részt vehettünk.

„Budapestről Győr még látszik, Mosonmagyaróvár már nem. Ezen akarunk változtatni” – vázolt fel helyi turisztikai helyzetképet a szakmai napon részt vevőknek Rongits Attila, a Flexum Thermal & Spa fürdővezetője. Hozzátette: eddig főként utazási irodákat hívtak meg bejárásra, ez az első alkalom, hogy egy szakmai csoportnak is megmutatják a gyógyfürdőt, ahol 2018-ban kezdődtek a fejlesztések, és azóta meg sem álltak.

Elhangzott, hogy a bővítésre, átalakításra való akarat töretlen, de épp, hogy elkészültek az első fejlesztések, beütött a Covid, majd következett az ukrajnai háború, utána pedig az energiaárak szálltak el. Ez utóbbi akkora megterhelést jelent a fürdőnek, hogy amennyiben a 74 Celsius-fokos termálvizet nem használnák fűtésre is, már „bezárhattak volna”. Mivel a jelenlévő szakemberek, fürdővezetők pontosan ismerik a helyzetet, csak annyit mondott, hogy a tavaly 10 milliós havi villanyszámla januárban már 28 millió volt, és ezt februárra is ki kell fizetni.

A komplexumban tett séta során láthattuk a gyógyászati központot, a szabadtéri és a beltéri termálvizes medencéket, a pihenőhelyeket, az új szauna- és wellnessrészleget, valamint azt a fedett, mára sajnos lepukkant medencét, amelynek a helyére tervezik a jövőben fő vonzerőnek szánt új, emeletes wellnessközpontot, ennek a látványterveit is megmutatták. Az első kapavágásra még várni kell, viszont a fürdőnek sikerült megvásárolnia egy szomszédos, egyhektáros területet, ahol várhatóan már a nyáron sportpályák, különleges hangulatú beach bár és nem utolsósorban füves rész – ami az eddigi terület szűkössége miatt annyira hiányzik – várja majd a vendégeket napozóágyakkal, tágas térrel.

Az emeletes wellnessközpont látványterve

Fotó: Flexum Zrt.

A bejárást követő tájékoztatón Rongits Attila nem titkolta, milyen kihívások elé néznek a jövőben. Ezek közül is élenjáró, hogy sajnos kevés a szállodai szoba a városban. Jelenleg a fürdővendégeiknek a Thermal Hotelben, az Aquasol Resortban (saját medencével, de már összekötő úttal a fürdőhöz), az Aqua Hotel Termálban és az Óvár apartmanházban kínálnak szálláshelyet, de rendelkezésre áll az Aqua Hotel Termál Kemping is 44 beállóhellyel.

Elhangzott: szállodafejlesztést apró lépésekkel terveznek megvalósítani, de az biztos, hogy óriási az igény egy négy csillag pluszos hotelre, amelynek színvonalát azután ötcsillagosra lehet emelni.

Ami a vendégkört illeti, a legtöbb külföldi Csehországból és Szlovákiából érkezik, „az osztrák vendégek pedig eltűntek”. A nyugati szomszédunktól korábban rendszeresen visszajáró, idősebb vendégek száma mára megcsappant, a fiatalok pedig hiányoznak, őket többnapos programcsomagokkal igyekeznek Mosonmagyaróvárra csalogatni.

A gyógyfürdőkomplexumban folyamatosak a fejlesztések

Fotó: turizmus.com/Irházi János

A bemelegítő tájékoztatást egy szakmai beszélgetés követte a fürdő konferenciatermében.

Szeredi Ádám, az üzemeltető Flexum Zrt. tulajdonos-ügyvezetője – aki házigazdaként kísérte végig a csapatot – nem titkolta: a mai napig értetlenül áll a helyzet előtt, hogy habár „a helyieknek kellene elsősorban fenntartaniuk a fürdőt, közülük nagyon kevesen látogatják”, miközben mások több órát utaznak azért, hogy megmártózzanak Mosonmagyaróváron. Úgy véli, fontos feladatuk visszahozni az osztrákokat, általában a fizetőképes vendégeket, mert „a magyar piac nagyon árérzékeny”, a fürdőszolgáltatások árai nyomottak, de a magyar vendégek még ezeket is gyakran sokallják.

A vendégcsalogatás egyik eszköze, hogy a várossal, a szolgáltatókkal közösen kínálnak alternatív programokat azoknak, akik nemcsak fürdenek, hanem ott is alszanak. Lehet választani például vezetett városnézés, múzeumlátogatás, gyalog- és vízitúrák, horgászat közül, hogy csak néhányat emeljünk ki. Cél, hogy első lépésben a vendég ne csupán néhány órás fürdőzésre érkezzen, hanem töltsön el legalább egy éjszakát a városban.

A pihenőrész bővítése is napirenden van

Fotó: turizmus.com/Irházi János

Mivel a meghívottak programját az időjárás a legrosszabb pillanatban átírta, Vizsy Ferenc, a Flexum marketingvezetője kénytelen volt a szállodában beszélni Mosonmagyaróvár történelmének legfontosabb mérföldköveiről.

Majd átsétáltunk a városházára, ahol Árvay István polgármester folytatta a helyi viszonyok ismertetését, immár a turizmus szemszögéből. Elmondta, Mosonmagyaróvár mindig is iparváros volt, „nem túl jó táptalaja a turizmusnak”, ráadásul a rendszerváltást követően a helyi szolgáltatások főleg az osztrák tömegturizmusra alapoztak. Ezen szeretnének változtatni, és a város – természetesen lehetőségeihez mérten – támogatja a fürdőt, a helyi idegenforgalmat. Elismerte, valóban hiányzik egy felső kategóriás szálloda, ezért a helyi multinacionális cégek ideérkező vezetői is inkább Ausztriában keresnek szállást.

Vendéglátóink a helyi minőségi gasztronómiába is belekóstoltatták a meghívottakat, a belvárosi Malom Café – és többek között az itt felszolgált, háromféle halból készült halpaprikás – ebből a szempontból kihagyhatatlan.