Fürdőszezon más szemmel

Forrás: turizmus.com

 2017. június 15. 13:11

A budapesti és a vidéki fürdők is változatos programokkal várják a látogatókat a nyár beköszöntével. Az esetleges felmerülő kellemetlenségek elkerülése végett azonban nem árt tájékozódni a a szolgáltatások igénybe vétele előtt - hívja fel a figyelmet a Budapesti Békéltető Testület.

A hozzájuk beérkező kérelmekben sokszor találkoznak olyan fogyasztói problémákkal, ahol a fogyasztók nincsenek tisztában a megvásárolt szolgáltatás tartalmával vagy nem tudják, hogy a fürdőszolgáltatás hibás teljesítése esetén mi a teendőjük.

Az egyik esetben a fogyasztó megvásárolt az egyik budapesti gyógyfürdőbe érvényes kabinos bérletet, mely 183 alkalomra nyújtott fürdőzési lehetőséget. A fogyasztó egészségi állapota miatt a bérlet időtartamán belül csak összesen 60 alkalommal vette igénybe a bérletet ebből 6 alkalmat a lányának ajándékozott bérletátadás formájában. A bérletellenőrzés során azonban ez kiderült. Mivel a vállalkozás általános szerződési feltételei szerint a fogyasztó nem adhatta át a névre szóló bérletet, ezért a jogosulatlan használat miatt a bérletét letiltották. A fogyasztó ezután a Budapesti Békéltető Testülethez fordult és kérte a letiltás feloldását a fürdőtől. Végül az eljárásban a felek között egy méltányos egyezség született, mivel kártérítés ellenében a bérlethasználat feloldásra került.

Egy másik esetben a fogyasztó a budapesti fürdő öltözőjében a vizes padlón elesett, bordáit fejét megütötte, szája megsérült, ezért az ügyeletessel jegyzőkönyvet vettek fel. A fürdő a Házirendje és a Fürdőhasználati feltételei alapján az intézmény felelőssége hiányáról tájékoztatta a fogyasztót, mert a fogyasztó papucs nélkül közlekedett az eseménynapló alapján és nedves lábbal a száraz burkolaton is el lehet csúszni. A fogyasztó sérelmezte, hogy sérülései miatt a bérletéből a hátralevő 6 alkalmat nem tudta felhasználni a fürdőben, továbbá felháborodott azon az állításon, hogy nem volt vizes a padló, illetve papucs nélkül közlekedett. A fogyasztó az eredménytelen egyeztetés után a békéltető testülethez fordulva segítséget kért, ahol a felek között egyezség jött létre és a fürdő további 3 alkalmas fürdőhasználatot biztosított méltányosságból részére.


Mire figyeljenek a fogyasztók?

1. A fürdők, strandok házirendjét a vendégek a belépési jog megvásárlásával egyidejűleg (pl. jegy, bérlet, kupon) elfogadják és tudomásul veszik, ezért nem árt erről időben tájékozódni. Az egyik legfontosabb információ, hogy a vendégek személyes értéktárgyaiért (mobiltelefon, kulcstartó, karóra, ékszerek stb.) a fürdők csak abban az esetben vállalnak felelősséget, ha azok bizonyítottan az erre kialakított értékmegőrzőkben lettek elhelyezve. Ebből következik, hogy a folyosókon vagy fogasokon, öltözőkben hagyott értéktárgyak eltűnése esetén a fürdők nem vállalnak kártérítési felelősséget.

2. A látogatók kérdezzenek rá, hogy a megváltani kívánt belépőjegy vagy bérlet pontosan mit foglal magában. A kedvezményes jegyek megvétele esetén (diák, nyugdíjas) pedig arra figyeljenek, hogy a kedvezményre jogosító igazolványaikat ne felejtsék otthon. Tanulmányozzák át akár interneten, akár a belépőjegy mellékleteként kapott Fürdőhasználati feltételeket vagy Tájékoztatót.

3. Azokban a fürdőkben, ahol a vendégeknek ún. proxyórát kell venniük, melynek chipje a belépésre valamint a megvásárolt szolgáltatásokra vonatkozó információkat tartalmazza ügyelniük kell arra, hogy azt ne hagyják el, mert akkor jelentős mértékű kártérítést kell fizetniük. Arra is figyeljenek, hogy ne lépjék át az óra által a fürdőben biztosított tartózkodási időtartamot.

4. Fürdőbe lépéskor célszerű tájékozódni arról is, hogy minden medence vagy egyéb- a belépő árában foglalt- wellness szolgáltatás működik-e. Például a gőzkamrák vagy a szaunák szolgáltatásait az adott napon vagy időszakban igénybe lehet-e venni. Ha később kiderül, hogy az adott napon a megváltott jegy ellenére ezen szolgáltatások nem működnek és erről a fürdő előzetesen nem tájékoztatta a fogyasztót, akkor jogosan kérhet kártérítést.

5. A vendégek jogosultak a fürdők szolgáltatásainak módjára, minőségére is észrevételt vagy kifogást tenni akár szóban, akár írásban. Panaszaikról- ha az nyomban nem kerül orvoslásra-  minden esetben jegyzőkönyvet köteles a fürdő felvenni, az egyéb bejegyzéseket a Vásárlók Könyvébe írhatják be a vendégek, melyek általában a fürdő pénztárnál találhatók.  A fürdő vezetőjének kötelessége a panaszokat és észrevételeket kivizsgálni illetőleg az alapján intézkedni.

6. Ha a fürdő területén baleset, sérülés vagy káreset történik, akkor minden esetben jegyzőkönyvet kötelesek felvenni. Ezen bejelentést a sérelmet szenvedett vendégnek kell haladéktalanul megtenni a későbbi bizonyítási nehézségek vagy félreértések elkerülése miatt.


7. Ha a fogyasztó vitáját nem tudta a vállalkozással közvetlenül rendezni, akkor forduljon a Budapesti Békéltető Testülethez, vegye igénybe az ingyenes, gyors eljárást akár már mobilapplikáción keresztül is.