Futókörök, bringaparkok és görparkok építésével folytatódik az Aktív Települések Program

Forrás: turizmus.com

 2023. január 11. 10:22

A mozgás mindennapi feltételeinek javítása érdekében 2023-ban is folytatódik az Aktív Települések Program. Ebben az évben futókörök, bringaparkok és görparkok építésére írt ki programot Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára.

A program sikerét jól mutatja, hogy az elmúlt években már közel 250 bringapálya, futókör, görpark, sítanpálya, műjégpálya, sziklamászó-útvonal, mászóterem és vasalt út kialakítását vagy felújítását támogatta a kormány.

 

Pumpapálya, single trail, freeride pálya – játszótér tinédzsereknek

Pár évvel ezelőttig, ha valaki pumpapályán akarta kipróbálni kerékpáros tudását, több száz kilométert kellett utaznia, jellemzően külföldre. Hasonló volt a helyzet erdei single trail pályák, vagy éppen az extrémebb kialakítású freeride pályák esetében is. Ma már az Aktív Települések Program részeként futó Országos Bringapark Programnak köszönhetően 84 helyen valósultak meg kerékpárpályák, és további 14 építése zajlik jelenleg is. Azért, hogy megfelelő minőségű és biztonságos pályák épüljenek, a program szakmai felügyeletét a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) látja el.

A kerékpárnál kisebb kerekű eszközökkel való sportolást is támogat a program, így idén is lehet görparkok építésére jelentkezni. Ezek a létesítmények elsősorban a gördeszkázók, görkorcsolyázók és rollerezők igényeit elégítik ők.

aktivtelepulesek

A tavaly átadott győri görpark rövid időn belül a helyi fiatalok egyik legnépszerűbb találkozópontjává vált

Fotó: Aktív Magyarország

A sportágak népszerűségének emelkedését mi sem bizonyítja jobban, minthogy a gördeszka már olimpiai sportággá vált. A megfelelő minőségű görparkok kialakítását a Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetség (MOGGSZ) ellenőrzi.

 

Futókörök a napi testmozgásért

Magyarországon az Eurobarometer 2022-es kutatásának adatai szerint a 15 év felettiek 59 százaléka soha nem sportol, 34 százaléka pedig egyáltalán nem végez saját bevallása szerint semmilyen testmozgást. Ez lényegesen rosszabb, mint az Európai Unió országainak átlaga. A napi testmozgás lehetőségeinek javítását segítik a településeken kialakított futókörök, amelyet mind a kocogók, mind a nordic walkingozók, mind pedig az ütemesen gyaloglók tudnak használni. A programban legalább 600 méter hosszú, 120 centiméter széles, rekortán pályák építését támogatják. A szakszerű futókörök kialakítását a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) ellenőrzi.

Az összesen 750 millió forintos keretösszeggel meghirdetett program lebonyolítását az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) végzi. A részletes kiírások az Aktív Magyarország oldalon érhetőek el.