Futóverseny, regatta és gasztropiknik a Balatonon

Forrás: turizmus.com

 2022. november 17. 17:06

Vannak olyan balatoni események, amelyek időjárástól függetlenül több ezer embert vonzanak – állítja Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. Jó példa erre a 19. Balaton Maraton és Félmaraton verseny november 19-én, amelyre több mint háromezer embert várnak több mint 400 településről.

Az aktív futóturisták  mellett, rengeteg kerékpárost is láthatunk még ilyenkor a Balatonon, főként azóta, amióta Balatonföldváron és Balatonfüreden megnyíltak az úgynevezett bringapontok. Ezeken a helyeken lehetőség van kerékpármosásra, -bérlésre, felszerelések vásárlására, és mosdók is várják a túrázókat - tájékoztatott a Balatoni Turizmus Szövetség.

A sportturisták mellett, sokan keresik fel ilyenkor a kulináris élvezeteket kínáló fesztiválokat, amelyre jó példa a szombaton kezdődő badacsonyi III. Újbor Kóstoló és a vonyarcvashegyi Disznótoros és Kolbásztöltő Verseny.

A Nyitott Balaton akció keretében a balatoni cukrászdákat is népszerűsítik, ezen a hétvégén több helyen adnak olyan menüt, amelyhez ajándék is jár a gyerekeknek, ha megígérik, hogy a jövően többet fognak sportolni, kirándulni szüleikkel együtt – mondta Fekete Tamás.

A Badacsony késő ősszel

Fotó: 123rf.com

Az élet nem csak szárazföldön zajlik ilyenkor a Balatonon, hanem a vízen is hiszen egyre több az olyan kikötő, ahol a hajókat egész évben a vízen lehet hagyni, mert a speciális vízkeringetési technológiáknak köszönhetően a Balaton ezeken a helyeken nem fagy be. Ezeknek a megoldásoknak köszönhető, hogy pezsgő őszi-téli vitorlásélet zajlik a magyar tengeren. Jó példa erre Balatonlelle, Balatonkenese, Balatonfenyves, Alsóörs és Keszthely, ahol gyakorta megfordulnak a téli vitorlázás szerelmesei.

Komoly versenyeket is szerveznek a hidegebb időszakban, december elején szervezik meg Lellén tízedik alkalommal a Mikulás Regattát, december 31-én pedig a Szilveszteri Regattát, amelyen évente több tucat hajó is rajthoz szokott állni.

Ezt a versenyt jövőre két másik megmérettetés követi, a farsangi és a tavaszi regatta. Ráadásul a Hidegen Légió csapata az idei téli szezonban is megszervezi majd azt körtúrát, amely már évek óta hozzátartozik a Balaton turisztikai vonzerejéhez.

A hajósok mellett sok látogató jön majd a partra is, hiszen minden egyes esemény köré parti programokat szerveznek. Lesz majd télen gasztropiknik pezsgő- és gyöngyözőbor kóstoló, és foodtruck show-t terveznek Balatonlellén – mondta Tóth Balázs, a Téli Vitorlás Versenysorozat egyik szervezője.