Gárdonyi Géza 155. születésnapjára emlékeznek Egerben

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 03. 10:23

Augusztus 3-án lesz 155 éve annak, hogy megszületett Gárdonyi Géza. Ezen a napon a neves íróra emlékeznek Egerben, az alkotó művész egykori házában, amely ma emlékmúzeum.

Az irodalmi emlékhelyen, ahol az író 1897-től 1922-ben bekövetkezett haláláig élt és dolgozott, több regénye is született. A ház napjainkban műemléki védettséget élvez, és évente 17-18 ezeren látogatják.

Az Egri Csillagok világhírű szerzőjére délután 4 órától színes irodalmi program keretében emlékeznek a résztvevők, a Dobó István Vármúzeum munkatársainak közreműködésével. Ennek az lesz az érdekessége, hogy a főszereplő maga az író, a Láthatatlan ember kerül a középpontba. A rendezők szeretnék olyanná varázsolni a közönséggel együtt eltöltött órákat, mintha az író a látogatók között ülne és magáról beszélne. Így feltárulnak Gárdonyi titkai és egy életpálya eddig ismeretlen, izgalmas részleteit ismerhetik meg az érdeklődők, szerelemmel, küzdelemmel, sok árnyékkal, de még több fénnyel.

Gárdonyi Géza dolgozószobája és könyvtára

Fotó:  Mentusz Károly

Ebben közreműködnek a vármúzeum múzeumpedagógiai és közművelődési osztályának tagjai. Ezt követően a látogatók azt is megtudhatják, hogy Gárdonyi Gézát egykor „Sors néne” csalta Egerbe, azzal a céllal, hogy több ezer mesét és történetet gyűjtött össze, amelyek arra várnak, hogy az író megírja ezeket. Ezekről a sztorikról, a létrejöttükről és arról, hogyan járták körbe a világot, szintén fontos ismereteket szerezhetnek az érkező látogatók.

Az Egri csillagok kéziratának első oldala

Fotó: Mentusz Károly

Azt is szeretnék hangsúlyozni, hogy immár fél évszázaddal ezelőtt forgatták – a néhai Várkonyi Zoltán, Kossuth-díjas művész rendezésében –, az Egri Csillagok című filmet. Az érdeklődők így a regény keletkezéséről és a filmről is érdekességeket tudhatnak meg. A programokat követően a szervezők baráti beszélgetésre invitálják majd a résztvevőket, hogy közösen, születésnapi tortával és borral ünnepeljék az Egri csillagok íróját. A teljes programot ingyenesen látogathatják az érdeklődők.