Gasztroélmények, új attrakciók, tematikus séták Miskolcon

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2024. május 09. 10:40

Ha május, akkor Miskolcon kinyitnak a borospincék, felharsan a zene és újra csobognak a szökőkutak.

A négy évszakos városban az egyik legmozgalmasabb hónap a május. A méltán egyre népszerűbb Avasi Borangolást már 12. alkalommal rendezik meg a pünkösdi hosszú hétvégén. Az ország legkülönlegesebb adottságú bor-gasztronómiai fesztiválja minden ízlésnek megfelelő kínálattal várja a vendégeket az Avas több száz éves pincesorain – legyen szó borokról, étkekről vagy zenei stílusokról. Május 16–19. között zenei és hagyományőrző rendezvények, különleges hangulat és kellemes társaság tölti meg Miskolc szívében az Avast, ahol az ódon épületek és az egyre pezsgőbb társasági élet jól megférnek egymással.

Az Avasi Borangolás 12. alkalommal várja a látogatókat

Fotó: Miskolc TDM

Az Avasra különben egész évben érdemes ellátogatni – a belvárosból akár rövid sétával is elérhető. A közelmúltban megújult Avasi kilátó teraszáról nemcsak gyönyörű panoráma tárul elénk, hanem megnézhetjük az ikonikus miskolci épületeket formázó maketteket is a terasz párkányán. A többszintes Horváth-tető Szabadidőparkban mindenki megtalálja a számára megfelelő parkrészletet, hiszen vannak sportelemek, kutyajátszótér, piknik- és pihenőpark is.

A Horváth-tető Szabadidőparkban mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő kikapcsolódási lehetőséget

Fotó: Miskolc TDM

A belvárosi terek virágokkal és vízcsobogással telnek meg ilyenkor – hagyományosan Miskolc város napjától, május 11-étől működnek a szökőkutak és csobogók. Érdemes ellátogatni például az Erzsébet térre vagy a Szinva teraszra, ahol kellemes környezetben pihenhetnek.

Az idén 125 éves Herman Ottó Múzeum Képtára új állandó kiállításokkal nyitott újra. A titkos és a publikus című kiállítás 250 év magyar festészetéből mutat be gazdag válogatást a művészetkedvelőknek, a Miskolc anno pedig a két világháború közti városba hív időutazásra korabeli festmények és interaktív eszközök segítségével.

Új állandó kiállításokkal nyitott újra a Herman Ottó Múzeum

Fotó: Miskolc TDM

Miskolc más városrészei is kínálnak új vagy megújult látnivalókat. A miskolctapolcai park számos új pihenőhellyel, kényelmes utcabútorral és a gyerekeknek kedves játékelemmel gazdagodott. A legizgalmasabb program azonban a szoborkeresés, amit egyedül vagy párban, családdal vagy baráti társasággal is érdemes kipróbálni. Az ősparkban ugyanis 15 olyan miniszobor található, amely valamilyen módon kötődik Miskolctapolca vagy a város történelméhez, nagyjaihoz; megtalálható itt a kisvonattól a szerzetesig sokféle figura. A miniszobrok felfedezése kapcsán a Barlangfürdő és a Csónakázó-tó környékét is nagyszerűen be lehet barangolni.

A város nyugati részében található Lillafüred sokak kedvence: a Palotaszálló Függőkertjében található Szinva-vízesés, a különböző barlangok, a Hámori-tó és a Pisztrángtelep is sok látogatót vonz – nem beszélve az egész évben közlekedő erdei kisvasútról.

A Tourinform Miskolc által szervezett rendszeres városnézéseken a jól ismert városrészeken kívül más érdekes és izgalmas területekre is ellátogathatnak az érdeklődők. Május utolsó szombatján például a Bagolyvártól a Szeleta Látogatóközpontig tartó városnézésen megtudhatják, hol készül a magyar pénzpapír, és hogy mi a szerepe a közelmúltban átadott Szeleta Látogatóközpontnak, amely egyben a Bükki Nemzeti Park keleti kapuja is.

Mamutszobor magasodik a Szeleta Látogatóközpont bejáratánál

Fotó: Miskolc TDM

A látványos kiállítóterekkel és a Kőkori Karszt Kaland nevű játszóházzal büszkélkedő látogatóközponthoz kültéri játszóterek és tematikus tanösvény is tartoznak. A gyerekek kedvence minden bizonnyal a bejárat előtt magasodó mamutszobor. Aki arra is kíváncsi, milyen állatok élnek a Miskolci Állatkertben, illetve kipróbálná új játszóterét, a Szeleta Parktól rövid sétával elérheti a helyiek által ma is Vadaspark néven emlegetett attrakciót, ahol öt kontinens közel 120 állatfajának több mint 800 egyedét mutatják be a látogatóknak.

Miskolc minden évszakban hívja és várja a vendégeket!

Tourinform Miskolc
3530 Miskolc, Széchenyi István út 16.
www.hellomiskolc.hu

(X)