Gasztroművészeti kiállítás nyílt Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2018. május 29. 13:53

Az étel rejtett dimenzióival foglalkozik a Koreai Kulturális Központ és a Stúdió Galéria május 30-án nyíló rendhagyó kiállítása.

Hat ország húsz alkotója mutatja be, hogy az éhség csillapításán túl milyen szövevényes gazdasági, mikrobiológiai, politikai szálak fűznek minket az ételhez. A kiállítás alatt a FoodNotBombs Budapestnek gyűjtenek tartós élelmiszert a szervezők.

Miért az otthoni koszt az igazi? Hogyan válik átpolitizálttá az anyatej? Miként lesz egy étel a személyes vagy a nemzeti identitásunk része? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik a május 30-tól látogatható csoportos kiállítás, a Santopalato, amelynek kurátora Szalipszki Judit. A két helyszínen párhuzamosan zajló kiállítás Stúdió Galériában látható részében elsősorban az étel és az étkezés ökológiai vonatkozásai, míg a Koreai Kulturális Központban az élelem kulturális identitáshoz kapcsolódó jelentései lesznek terítéken.

A kiállítók közt szerepel a dél-koreai származású Jiwon Woo is, aki szerint a kulináris örökség nemcsak szájhagyomány vagy a tárgyak útján, hanem mikrobiális szinten is tovább hagyományozódik. Hódi Csilla és Daniel Parnitzke installációi a városi gombatermesztésre fókuszálnak. A Stúdió Galériában láthatjuk majd a budapesti Hunyadi téri piac megmentéséért 2007 nyarán alakult, főleg 6. kerületi lakókból és más kerületekből a piacra járó vásárlókból álló Kincsünk a piac – Hunyadi tércsoport alapítójának, Bartha Gabónak a piacról, a termelőkről és a csoport munkájáról, valamint saját permakultúrás kertjéről készült fotók együttesét.

A kiállításon több személyes érintettségű, a generációk közötti kapcsolat és az étel összefüggéseivel foglalkozó művel találkozhatunk majd. Poór Dorottya sorozatának kiindulópontja a nagymamája élettörténete. Szabó Eszter Ágnes több mint húsz éve alkalmazza az étel, mint képzőművészeti médiumot. Fátyol Viola a szülőkkel és az anyai nagymamával való kapcsolatát feldolgozó sorozatában a nagymama halála után, az anyára és unokára hagyományozódó tésztakészítés a múló idő és a családot összetartó szokásrendszerek érzékeny szimbóluma.

Szabó Eszter Ágnes Rekonstrukció című alkotása

Fotó: turizmus.com

A kiállítás címe, Santopalato(Szent Szájpadlás) a futuristák előtt tiszteleg, akik az ételeket a művészet alapanyagának tekintették, és újraértelmezték az étkezéshez kapcsolódó szabályokat. Az 1931-ben Torinóban megnyílt Santopalato volt az első futurista étterem, ahol a fogások és az enteriőr is a Marinetti körébe tartozó művészek alkotásai voltak.

A kiállítás, amelyen kísérő eseményekkel is várják a látogatókat, a Koreai Kulturális Központban 2018. május 30-tól július 31-ig, a Stúdió Galériában június 1-30. között látogatható. A belépés díjtalan, de jótékonysági célú hozzájárulást fogadnak az intézmények. A kiállítóterekben kihelyezett ládákban a FoodNotBombs Budapestnek gyűjtenek tartós élelmiszert a szervezők.