Gasztronómia, réstermék, piacépítés az USA-ban és Kanadában

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. november 20. 15:57

A Magyar Turizmus Zrt. New York-i képviselete célul tűzte ki, hogy a magyar gasztronómiát, az újragondolt magyar konyhát, valamint Tokaji borvidéket a lehető leghatékonyabban népszerűsítse az amerikai médiának és a szakma képviselőinek.

Idén a Magyar Turizmus Zrt. a nagy tekintélyű kanadai gasztronómiai szaklap, a Le Droit magazin szerkesztője: Pierre Juryt, valamint a híres amerikai bloggert, John De Mers-t hívta Magyarországra tanulmányútra azzal a céllal, hogy Magyarország gasztronómiai értékeire, valamint a jövőre hazánkban rendezendő Bocuse d'Or-ra felhívják  a figyelmet. Az újságírók nemcsak Budapest kínálatát, hanem az észak-magyarországi borvidékeket, wellness- és kastély hoteleket is megismerték.  Pierre Jury cikkei 2016 elején, a Bocuse d'Or beharangozójaként jelennek meg.

Pierre Jury autentikus élménybeszámolót is tartott november 17-én Ottawában a magyar nagykövetség, és a Tokaji Canada cég által – társadalmi és gazdasági döntéshozók számára szervezett – magyaros vacsoraesten. A mintegy 60 fős közönségnek Fekete Magdolna külképviselő tartott prezentációt: a Bocuse d'Or európai döntőjéről szólva kitért a klasszikus magyar konyha, az újragondolt gasztronómiai értékek ismertetésére.

A 2016. évi nemzeti turisztikai marketingtervben a hangsúly a turisztikai- és agrármarketing egymást erősítő jellegén lesz, mely legkézzelfoghatóbban a gasztronómia területén jelenik meg. Ezért 2016 a Gasztroélmények Éve lesz a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásával. Mindez a Magyar Turizmus Zrt. azon stratégiai célját is szolgálja, hogy az eddigieknél nagyobb erőkkel népszerűsítsék a magyar vidék vonzerőit mind belföldön, mind pedig külföldön.

Az MT Zrt. november első hetében, luxusutazásokat értékesítő, nagy forgalmat generáló amerikai utazási irodák (Fischer Travel, Travel Impressions, Alpha J Travel, Travel Smiths és az Affluent Hospitality Group) képviselőit is megismertette hazánk turisztikai kínálatával, mely osztatlan sikert aratott. A vendégek   üzleti megbeszélésen egyeztettek a trendekről a MUISZ alelnökével, a MABEUSZ elnökével, valamint a Cityrama, Contact Travel és a Tumlare utazási irodák képviselőivel.

Mivel egyre több csoport keresi az egyedi tematikájú utakat, az utazásszervezők többféle új terméket szeretnének építeni. Az utazók különösen egy-egy ország építészeti öröksége iránt érdeklődnek, népszerűvé vált a zsidó gyökerekkel rendelkező, és Európában alkotó építészek bemutatása is. Magyarország épületei számtalan stílusban készültek, így – az USA-ban jól eladható – szecessziós és Bauhaus-épületekben is bővelkedik. A közép-európai zsidó születésű építészek (pl. Lechner Ödön, Hajós Alfréd, Breuer Marcell) életművét bemutató csomagajánlatok már szerepelni fognak a 2017. évi katalógusokban.