Gasztronómia, színház és képzőművészet – egyenesen Koreából

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 24. 14:19

Az ország államalapítási ünnepének alkalmából több mint egy héten át tartó kulturális fesztivált szervez október 3. és 12. között Budapesten a Dél-Koreai Köztársaság Nagykövetsége és annak szervezetei.

A mintegy 2 hétig tartó eseménysorozat keretein belül vásár, gasztronómiai sétány, táncverseny, divatbemutató, ingyenes zenés- és táncos előadások és kiállítások szerepelnek a programban. Mindezekhez a Koreai Kulturális Központ, a Hagyományok Háza, a MOM Kulturális Központ és a Sirály sétány biztosítja a helyszínt.

Az eseménysorozatot október 3-án 19:30-tól a Hagyományok Háza színpadán A király egy napja című udvari táncelőadás nyitja meg a Nemzeti Gugak Táncszínház együttesének előadásában, élő zenei kísérettel.

Október 7-én a MOM Kulturális Központ előtt található Sirály sétányra látogatók Koreában érezhetik magukat, egymást érik a kulturális programok, vásár és gasztronómiai parádé, 12 órától este 20 óráig. Délután a K-pop zenei irányzat szerelmesei hallgathatják meg kedvenc dalaikat és mutathatják meg tánctudásukat egy verseny keretein belül.

Október 8-tól a Koreai Kulturális Központban látható . A modernitás jelei és a koreai tradíciók című tárlat, amely november 30-ig mutatja be hét koreai képzőművész koreai tradicionális színekkel és technikával készült modern formába öltött alkotásait. A kiállításon többek között kőből készült installációk, meditatív fotográfiák, koreai lakk- és textilművészet is helyet kap.

Milyennek látják Koreát a külföldiek? 2013 óta e kérdés jegyében hirdet pályázatot minden évben a Koreai Kulturális és Információs Szolgálat (KOCIS) Talk Talk Korea címmel. Kreatív fotó, videó, képregény (webtoon), képeslap és kalligráfia kategóriában készült művekkel lehetett részt venni a versenyen a világ minden tájáról. A nemzetközi pályázaton idén 143 ország, köztük Magyarország is számos kiváló pályaművel képviseltette magát. Október 8-tól november 30-ig a Koreai Kulturális Központ kiállítóterében a 2014 és 2015 évi versenyek díjazott alkotásainak válogatásai kerülnek bemutatásra.

A fesztivál záróelőadásán az Oulime Együttes és a Pocheon Városi Művészeti Társulat közösen lép a MOM Kulturális Központ nagyszínpadára október 12-én 18:30-tól. “Láthatatlan határvonal” című előadásuk a Jin Szigeti Szelleműző (Jindo Sitgimgut) sámánszertartás hagyományából merít.