Gátépítéssel próbálják lassítani a székelyföldi Gyilkos-tó feltöltődését

Forrás: MTI

 2021. október 30. 11:06

Romániában a meglévő ülepítők kitakarításával és új gátak építésével próbálják megakadályozni, hogy a patakok hordaléka bejusson a székelyföldi Gyilkos-tóba, és a tó feltöltődését idézze elő.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi vízügyi és erdészeti miniszter a Gyilkos-tó partján tartott pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: elkezdődtek a tó megmentésére irányuló munkálatok.

A Gyilkos-tó Székelyföldön. Ha nem kezdenék el most a munkát, 40 év múlva teljesen feltöltődne a tó

Fotó: 123rf.com

Megjegyezte: húsz éve nem takarították ki a tóba befolyó vizek ülepítőit, ezek felteltek, és a hordalék immár akadálytalanul juthatott a tóba.

Hozzátette: elkezdődött a gátak mögött felgyűlt hordalék eltávolítása, de ez nem oldja meg a Gyilkos-tó feltöltődésének a problémáját. Újabb gátakra lesz szükség, melyek megépítését az Európai Unió helyreállítási alapjából kívánják finanszírozni.

Korábban a Békás-szoros - Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója, Hegyi Barna a Maszol.ro portálon közölt videointerjúban arról beszélt, hogy a tó 50-80 éven belül feltöltődik a vizek által bemosott hordalékkal. Úgy vélte: ezt a folyamatot lehet lassítani a hordalékfogó gátak megépítésével.

A Gyilkos-tó 1837 nyarán jött létre, amikor a Gyilkos-kő hegy oldalán felhalmozódott agyagos lejtőtörmelék az esőzések hatására lezúdult a völgybe, és elzárta négy patak folyását.

A természetes módon kialakult, több mint 11 hektáros tó víztükre 983 méterrel a tengerszint fölött feszül. A víztükör alatt konzerválódtak az elárasztott erdő fáinak a törzsei.