Gazdag programkínálattal csábít Stájerország

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2017. november 15. 16:40

Stájerország számos újdonsággal készült az elkövetkező téli szezonra is. A magyarok körében is egyre népszerűbb osztrák tartomány november 15-én, az Urbán Betyár étteremben tartotta idei budapesti szezonnyitó sajtótájékoztatóját.

Stájerország síterepeinek és téli szolgáltatásainak népszerűsége jó ideje stabil növekedést mutat. A vendégéjszakák száma az elmúlt tíz évben 27,5 százalékkal, az elmúlt öt évben 11,2 százalékkal emelkedett. A magyar vendégérkezések száma a 2016/17-es téli szezonban 7,4 százalékkal (86 910 érkezés), a vendégéjszakák száma 5,3 százalékkal (349 496 éj) nőtt. A magyarok átlagosan négy éjszakát tartózkodnak a tartományban.

 

Családi programok és tanulás egy életen át

Erich Neuhold, a Steiermark Tourismus ügyvezető igazgatója szerint a tartomány elsősorban a családokra fókuszál, hiszen a téli üdülések 32 százalékát a családi tartózkodások teszik ki. A szezon méltó nyitánya lesz a 2. Stájer Családi Sífesztivál 2017. december 17-én, amelynek keretében 38 sí- és sífutórégió kínál változatos programokat és 50 százalékos kedvezményt a síbérletre, oktatásra és kölcsönzésre.

Ugyancsak az egész családot várják az 1. Stájer Hótalpas Hétre 2018. január 25. -február 4. között a Spielberg régióba.

Az „egy életen át tartó tanulást” is támogatják a tartomány újdonságai. Gazdag kínálat várja mindazokat, akik belekóstolnának egy új sportágba, a Präbichl síterepen például négy óra alatt meg lehet tanulni sítúrázni, egy óra alatt snowbike-ozni, a Joglland régióban négy óra alatt el lehet sajátítani a sífutás alapjait, de benevezhetünk vezetett hótalpas túrázásokra is.

A Ramsau am Dachstein régióban biatlonoktatásra lehet befizetni, a Murtal üdülőrégióban 2018. január 17-21. között a sportot a jógával és wellnesszel ötvöző női sífutó és jóganapokon vehetnek részt az érdeklődők, de barkács- és sütő-főző workshop is szerepel a kínálatban.


Megújult termálfürdő új egészségközponttal

A téli sportokat jól kiegészíti a termálfürdőzés. A Bad Radkersburg Parkfürdő felújításába és újrapozícionálásába összesen 25 millió eurót fektettek be az elmúlt években. A kínálat középpontjában a holisztikus gyógyászat és az egészségmegőrzés áll, főszerepben a mozgással, a táplálkozással és a mentális tréninggel. A fürdő 11,5 millió euróból létrehozott Vita med egészségközpontjának ékköve az edzőközpont, amely orvosi felügyelettel, összesen 37 tréningállomáson a legmodernebb erőnléti, erőfejlesztő, valamint mozgáskoordinációs eszközökkel várja a termálfürdő vendégeit és a terápiákra érkezőket.

 

Programok ínyenceknek

A kulináris élvezetek ebben a szezonban is kiemelt figyelmet kapnak. Schladming-Dachstein egyik gasztronómiai fénypontja lesz a grillparti a Planai hegyen Johann Laferrel 2018. március 25-én. A Ski amadé jövőre is megrendezi az Alpok legmagasabban fekvő termelői piacát március 10-17. között. Január közepétől március közepéig pedig több régióban rendeznek ínyencfesztivált, amelyeken AMA védjeggyel ellátott minőségi marhahús kerül az asztalra.

A sör kedvelői kétórás tematikus túrán vehetnek részt a muraui sörfőzdében, a borok híveit pedig januárban minden pénteken és szombaton hordóból történő próbakóstolásra várják a leibnitzi és St. Veit-i borászok.

A Hauser Kaibling síközpontban az Alm-ArenA és a Stoni’s Rauchkuchl alpesi kunyhók 5,5 millió euróért fejlesztették kínálatukat. A Reiteralmon megújul a tradicionális hangulatú MühlStodl menedékház és a Schnepfn Alm & Almbar is.

 

 

Pályák és felvonók

Az újonnan létrehozott Crosspark Reiteralm a hobbi- és a profi síelők érdeklődésére is számot tart.

Az infrastruktúra fejlesztésébe több helyen invesztáltak jelentős összegeket. A Loser felvonótársaság pl. mintegy 4,5 millió euróért bővítette a sípályakínálatot és a hóágyúrendszert. A Präbichlen több mint 1,5 millió euróért újították fel a Polster felvonót és modernizálták a hóágyúrendszert. A felvonótársaságok mindezeken túl több mint 30 millió euró értékben fejlesztettek.


Új szállodák

Grazban idén decemberben nyílik meg a Gapsite Hotel Graz 15 szobával, ebből egy lakosztállyal, kerthelyiséggel is rendelkező kávézóval és fitneszteremmel.

Ugyancsak Grazban 2018 őszére tervezik az NH csoport hetedik ausztriai szállodájának nyitását, az új négycsillagos hotel 157 szobával és éjjel-nappal nyitva tartó bárral várja majd a vendégeket.

Az AlpenParks Hagan Lodge alpesi üdülőfalu pedig 16 új négycsillagos üdülőházzal bővíti kínálatát.

Kapcsolódó cikkek