Gazdag programot szervez 2017-ben is a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély

Forrás: turizmus.com

 2016. december 22. 12:25

A 2016-os év sikeres volt, számos programot szerveztek a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban, 2017-ben pedig talán még aktívabb hónapoknak néznek elébe – amint arról a kastély tulajdonosa, Angelica Károlyi tájékoztatott.

A nyár gyorsan megérkezett a 12. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokkal, melyet Franciaország, Hollandia és Szlovákia, a rendezvény tiszteletbeli meghívott országainak nagykövetei nyitottak meg, és amelyre több,  mint 9 000 vendég látogatott el.

A kastély zenei élete élénkült. Idén először rendeztek nyári kamarazenei akadémiát a kastélyban. A szeptemberi 7. Quartettissimo Európai Vonósnégyes Fesztivál idén a székesfehérvári Szent István Király Múzeum együttműködésében részesült, mely egy, a magyar zenetudósok találkozását lehetővé tevő konferenciát rendezett a XVI. és XX. század közötti európai kamarazene témájában. Októberben a kenyér világnapja alkalmából, melyet etikai és gasztronómiai okokból (a házi kenyér megosztása) mindig helyi gyermekekkel ünnepelnek, a budapesti Máltai Szeretetszolgálat segítségével a bicskei tábor fiatal menekültjeinek kirándulást rendeztünk, amely alkalommal megismerkedhettek a pék szakmával. Novemberben az idei Szent Márton-év alkalmából a szokásosnál is érdekesebb Szent Márton ünnepet szerveztek.

 

A 2017-es évet három fontos esemény határozza meg. A tavaszi, számos európai előadó részvételével szervezett tudományos konferencia középpontjában az identitás témája áll majd. Szó lesz majd az identitást formáló tényezőkről, ilyen a terület, a történelem, az emlékezet, a nyelv, a kultúra, a vallás, a zene, a társadalom, a média, a konyhaművészet, a generációk közti kapcsolatok, a politikai irányok), illetve az olyan szimbólumokról, mint a himnusz és a zászló.

A 13. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok díszvendégei Franciaország mellett Málta és Nagy-Britannia lesznek.

Zenei téren a 8. Quartettissimo Európai Vonósnégyes Fesztivál mellett, mely 2010 óta kerül megrendezésre, májusban Schubert Napok lesznek, és reméljük júliusban folytathatjuk a számunkra prioritást jelentő kamarazenei tehetségképzést a fiataloknak egy újabb Echo Summer Academy keretein belül.