Gazdag pünkösdi programkínálat a Hortobágyon

Forrás: turizmus.com

 2023. május 20. 10:24

A pünkösdi hétvégén rendezik meg a Hortobágyon az Országos Gulyásversenyt és Pásztortalálkozót, a Pásztortánc versenyt, de lesz itt népművészeti vásár és különféle gyermekprogramok.

A minden évben Pünkösd szombatján megrendezett Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozón idén 27-dik alkalommal, május 27-én gyűlnek össze az ország számos pontjáról érkező gulyások a hortobágyi Pusztai Állatparkban, hogy a pénteki nap selejtezői után szombaton a legjobbak a nagyközönség előtt is számot adjanak mesterségbeli tudásukról.

A főbb versenyszámok, melyek mindennapi munkájuk során előforduló feladatokból tevődnek össze a következők: marhakifogás, vízhúzás, pányvadobás, gulyásbot és karikás ostor használat.

A kétnapos Gulyásverseny elmaradhatatlan záróakkordja minden évben a közreműködők és a közönség közös csergetése - tájékoztatta lapunkat a rendezvényeket szervező Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

Pásztorok munka közben

Fotó: Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

A Gulyásverseny kísérő rendezvénye az immár szintén hagyományosan, az idén fennállásának 70-dik évfordulóját ünneplő debreceni Hajdú Táncegyüttes által megrendezett Pásztortánc verseny, mely során a hortobágyi pásztorok táncaival ismerkedhetnek az érdeklődők.

A rendezvény ideje alatt elvegyülhetünk a Kilenclyukú hídtól 1,5 km-re lévő Pusztai Állatparkban a népművészeti vásár forgatagában, valamint hagyományos pásztorételeket is kóstolhatnak. A jellegzetes alföldi állattartó épületek között sétálva számos régi, magyar állatfajjal ismerkedhetnek a látogatók.

A Pünkösdi hétvége vasárnapja egyben Gyereknap is, melyen a Mátai Ménesben Barango-LÓra várják a gyerekeket és szüleiket egyaránt. A május 28-ai rendezvényen olyan programmal készülnek a szervezők, amely eddig nem volt a Barango-LÓ történetében. A ménesbe kilátogatók szemtanúi lehetnek az anyakanca ménes pusztába való kihajtásának s megnézhetik, hogyan készülnek a csikósok a kihajtásra, melynek báját az adja, hogy a ménesben az anyjuk mellett már az idei kiscsikók is láthatók lesznek.