Gazdag térinstallációval és színes programokkal készül az ünnepre Békéscsaba

Forrás: MTI

 2022. november 22. 14:51

Gazdag térinstallációval és változatos ünnepi programokkal készülnek az adventi időszakra Békéscsaba főterén.

Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója, a térinstalláció tervezője a helyszínen kedden megtartott sajtótájékoztatón elmondta, Egyed Zoltánnal, a Jókai Színház díszlettervezőjével közösen év elején kezdték el a koncepció kidolgozását. "Gömbökben és félkörökben gondolkodva alkottuk meg az elemeket, amelyek az összefogásról, a szeretet összeéréséről szólnak. Nagy szükség van most erre a világban" – fogalmazott. A békéscsabai főtér közepét már kedden is egy nagy, egy helyi lakos által felajánlott, feldíszített fenyőfa uralta, amelyet kupola vesz körül. A nagy fa körül annyi kisebb fenyő áll, ahány óvoda van a békési megyeszékhelyen, azokat majd az oktatási intézmények díszítik fel. A téren lesz két rénszarvasszán, egy ingyenesen használható, klasszikus körhinta, egy korábbi, díjnyertes betlehem, egy báránykarám, egy hatalmas világító maci, és készül egy a várost és jellegzetes épületeit szimbolizáló, körbeforgó installáció is. A gyerekeket egy óriás kültéri puzzle és a Mikulás háza is várja majd.

Egy korábbi karácsony Békéscsabán

Fotó: Facebook / Békéscsaba Megyei Jogú Város

A Városháza kapuját két ólomkatona őrzi majd, az ablakokban esténként felgyulladnak az adventi kalendárium fényei, a hangszórókból csütörtöktől vasárnapig szól az ünnepi zene – vette át a szót Varga Tamás alpolgármester.

A színpadon minden vasárnap előadásokat tartanak. Most hétvégén a Tündérkert Óvoda óvodásai adnak műsort, kihirdetik a városi gyermekrajzverseny eredményeit, a Garagulya gólyalábasok pedig Magyar karácsony című műsorukkal lépnek fel.

December 4-én a Csabagyöngye Kulturális Központ szervezésében Mikulásfesztivál lesz: fellépnek a Csabai Színitanház növendékei és Joós Tamás koncertezik. December 11-én a bábszínház ad elő egy árnyjátékot Adventi hangulat címmel, az utolsó adventi hétvégén pedig a Békéscsabai Jókai Színház verses-zenés műsora következik.

Faházakban helyi kézművesek és szolgáltatók kínálják áruikat, lesz adománypont, könyvvásár és könyvcsere a Békés Megyei Könyvtár és a Munkácsy Mihály Múzeum közreműködésével.

A bábszínházban december 17-én Napkeletre nézzetek címmel lesz betlehemes játék is.

Varga Tamás elmondta, hogy energiatakarékossági okok miatt a városrészekben nem lesz idén ünnepi díszkivilágítás, de a közgyűlés november elején döntött arról, hogy a főtéren engedélyezik azt. "Így remélhetőleg sikerül az ünnepi készülődéshez megfelelő hangulatot teremteni a csabaiaknak" – fogalmazott.