Gazdagnak ígérkezik a 13. Spinoza Zsidó Fesztivál

Forrás: turizmus.com

 2015. július 28. 14:01

Dús programmal kecsegtet a 13. Spinoza Zsidó Fesztivál, szeptember 2–21. között: öt premier, huszonegy előadás mutatkozik be hat műfajban.

A Kabaré a pokolban című dráma a láger-barakkokban írt kuplékat, tréfákat meri bemutatni, hisz a borzalmakat „csak azok élik túl, akik a mínusz harminc fokban is tudnak viccet mesélni".  A Jiddis Világ című zenés játék elkalauzol bennünket a jiddis élet valóságába. A vészkorszak muzsikusainak, többek között Ábrahám Pálnak, Seress Rezsőnek, Zerkovitz Bélának állít emléket a Rongyos életek címet viselő zenés játék. Bár Lehár Ferencet várja Amerika és a nagyvilág, de ő sorsközösséget vállalva zsidó feleségével, és Közép-Európában marad. Hogy ezért milyen árat fizet, arról szól a Lehár című zenés darab. A premierek sorát a Haszene című zenés játék zárja, ahol egy ukrajnai kisváros zsidó esküvőjének lehetünk tanúi.

 

Monodrámák között a Rose, vagy az  Egy pesti lány naplója, a Címzett ismeretlen levéldráma, a Herzl című kávéházi dráma és A bőrönd és ők című kabaréjelenet látható az idei fesztiválon. A már említett négy zenés játék premierje mellett műsorra kerül még a Poppera című zenés vígjáték, valamint a Spinoza & Rembrandt című darab. A magyar zsidóság 2000 éves történetét egy ötrészes filmsorozat mutatja be, s a Radnóti hétszer filmetűd-sorozatban hét filmrendező vall Radnóti Miklósról. Heller Ágnes: Érzelmek a sidó Bibliában, Ungvári Tamás: Zsidóság a Monarchiában és Balázs Gábor: Mi a kabbala? című előadásai bizonyára most sem fognak csalódást okozni.

A Sabbath Song Klezmer Band Rosh Hashana (újévi) koncertet ad, a Judrom együttes humoros klezmerrel szórakoztatja a hallgatóságot, és Leonard Cohen híres dalai is megszólalnak.